Prvi recept, ki ga je mogoče identificirati kot rižoto, izvira iz leta 1809. Vključuje riž, prepražen na maslu, klobase, kostni mozeg in čebulno juho, ki ji postopoma dodajajo žafran.
pripravimo si vse sestavine, o gobe narežem na lističe, piščančja prsa narežemo na grižljaj velike koščke, če imamo zmrznjeno jušno osnovo jo pogrejemo, če ne jo naredimo iz kocke
na olju ali masti pražimo čebulo, zeleno, naribamo korenje in dodamo por, solimo, zalijemo z vinom
na popraženo čebulo dodamo piščanca, ga hitro z vseh strani popečemo in dodamo gobe
ko je voda od gob povrela, dodamo riž, ga cca 30 sec dobro mešamo, da se ves prekrije z maščobo in postane steklen
dodamo še narezano papriko
in začnemo zalivati s toplo jušno osnovo, najprej 2 zajemalki, ko riž skoraj popije tekočino, dodamo novo zajemalko in tako dokler ni riz kuhan po vašem zobu
pri nas pač eni prej vzamemo ven, za ene pa še malo pokuhamo
potresemo še s peteršiljem in parmezanom