Print Options:

22.12. gobova Rižota s piščancem

Način priprave ,
Kuhinja ,
Vrsta jedi , ,
Težavnost Beginner
Time
Čas priprave: 10 mins Čas kuhanja: 20 mins Skupni čas: 30 mins
Porcij 4
Description

Prvi recept, ki ga je mogoče identificirati kot rižoto, izvira iz leta 1809. Vključuje riž, prepražen na maslu, klobase, kostni mozeg in čebulno juho, ki ji postopoma dodajajo žafran.

klasična stara dobra rižota, kjer je vsak rižek posebej
  • 2 ž olje
  • 1 kos čebula
  • 10 cm por
  • 2 cm zelena steblo
  • 0,5 kos korenje
  • 4 strok česen
  • 1 dcl belo vino
  • 125 g gobe
  • 125 g piščančja prsa
  • 1 l jušna osnova
  • 320 g riž (dolgozrnat)
  • permezan
  • peteršilj
Instructions
    ne vem kdo se je spomnil, da mora bit rižota kremna al kuko rečejo, mlečnamu rižu narejenim z jušno sonovo
  1. Jejte takšno kot vam paše, meni enkrat suha, drugič malo bolj mokra, (objavljena sta oba recepta) pa tud če ne vem ker, na kšni fensi šoli šolan CHEF reče de je edino kremna taprava.

    pripravimo si vse sestavine, o gobe narežem na lističe,  piščančja prsa narežemo na grižljaj velike koščke, če imamo zmrznjeno jušno osnovo jo pogrejemo, če ne jo naredimo iz kocke

  2. na olju ali masti pražimo čebulo, zeleno, naribamo korenje in dodamo por, solimo, zalijemo z vinom

  3. na popraženo čebulo dodamo piščanca, ga hitro z vseh strani popečemo in dodamo gobe

  4. ko je voda od gob povrela, dodamo riž, ga cca 30 sec dobro mešamo, da se ves prekrije z maščobo in postane steklen 

  5. dodamo še narezano papriko

  6. in začnemo zalivati s toplo jušno osnovo, najprej 2 zajemalki, ko riž skoraj popije tekočino, dodamo novo zajemalko in tako dokler ni riz kuhan po vašem zobu

     

  7. pri nas pač eni prej vzamemo ven, za ene pa še malo pokuhamo

  8. potresemo še s peteršiljem in parmezanom

Ključne besede: rižota, gobe ,riž, piščanec