9.3. Zeljna musaka s sirom
Opis
res fajna zadeva, če pričakuješ obiske, vse že pripraviš prej, po ldaš pa sam še v pečico, sestavine pa so tudi načeloma vedno doma, vsaj pri nas je mleto meso, kislo zelje in sir vedno pri roki
sestavine
navodila za pripravo
-
v primerni ognjevarni posodi na olju pražimo čebulo, jo solimo, zalijemo z vinom
ko je čebula zmehčana, ji dodamo nariban česen, da zadiši, dodamo še lovorov list in mleto meso
-
in na močnem ognju hitro popražimo, dodamo še slanino in mešamo, da je vse popečeno po vseh straneh
posujemo z mleto papriko in mešamo še 1-2 min, po želji dodaš še ščep muškatnega oreščka in pretresemo iz posode
-
če ne želimo prekisle musake, zelje hitro pod vodo oplaknemo
-
zelje damo v pososdo in ga na visokem ognju tenstamo cca 2 min, po želji dodamo še malo mlete paprike, ogenj ugasnemo in odstavimo
preko zelja stresemo mleto meso
-
vzamemo najljubši sir ali pač vsakega malo
-
in ga naribamo
-
potresemo ga preko mesa, kolikor bogato nam paše
-
damo v prej ogreto pečico na 1800C in pečemo cca 30 min oz da se sir začne barvati rjavo