Malancan kot član rodu Solanum je soroden paradižniku, čiliju in krompirju, čeprav so ti iz novega sveta, jajčevci pa iz starega sveta.Tako kot pri paradižniku lahko zaužijemo tudi njegovo lupino in semena, vendar ga, tako kot krompir, običajno uživamo kuhanega.
malancan po dolžini prerežemo na pol, nato na križ zarežemo v meso do kože, pazi da se ne porežeš in da obe koži ostaneta celi
kar bogato poškropimo z olivnim oljem
damo v pekač, začinimo in na vsako polovico položimo dva stroka česna, rezine polovice čebule in 4 češnjeve paradižnike
damo v prej ogreto pečico 180-2000C za 30 min
vzamemo ven in odstranimo čebulo in paradižnike, česen preverimo če je že popolnoma mehak ga tudi odstranimo drugače skupaj z malancani vrnemo v pečico še za 15 min
če je vse prav, bi moral biti malancan povsem pečen, tako da z žlico povsem brez problema postrgamo meso ven - če ne vrnemo še malo v pečico
zmešamo meso malancana in pečen česen in skupaj pretlačimo
in dobro premešamo, preverimo okuse, po potrebi dodamo še začimbe
nadev vrnemo v olupek, povrhu dodamo paradižnike in čebulo in vrnemo za 10-15 min v pečico,
da se lepo pregreje, vzamemo ven in postrežemo
pa ne pozabi gor nadrobiti feto tko ke jest