Print Options:

7.11. Pekinška svinjina z ananasovim rižem

Način priprave
Kuhinja
Težavnost Beginner
Time
Čas priprave: 15 mins Čas kuhanja: 20 mins Dodatni čas: 2 hrs Skupni čas: 2 hrs 35 mins
Temperatura kuhanja 170  °C
Porcij 4
Description

Tako kot veliko jedi ima tudi to ime zgodbo. Njegovo kitajsko ime pomeni "svinjski kotleti glavnega mesta"

sestavine
    marinada
  • 1 žlica riževo vino
  • 1 žlica ostrigina omaka
  • 0,25 čajna žlička 5 kitajskih začimb
  • 1 kos stepeno jajce
  • meso
  • 400 gramov svinjska ribica
  • 100 gramov jedilni škrob
  • olje za cvrtje
  • omaka
  • čilijevi kosmiči (ali kajenski poper)
  • 2 žlica hoisin omaka
  • 2 žlica rižev kis
  • 4 žlica worchester omaka
  • 4 žlica med
  • 2 žlica paradižnikova mezga
  • 4 žlice Kečap
  • 1 deciliter voda
  • 1 deciliter ananasov sok (iz pločevinke)
  • riž z ananasom
  • 200 gramov riž
  • 2 kos mlada čebula
  • 1 strok česen
  • 1 centimetrov ingver
  • 1 žlica sezamovo olje
  • sol, poper
  • čili
  • kurkuma (za barvo riža)
  • sezam za posip
  • mlada čebula
  • češnjev paradižnik
navodila za pripravo
  1. svinjsko ribico narežemo na grižljaj velike kose, zmešamo sestavine za marinado razen jajca in namočimo meso za vsaj dve uri ali čez noč

  2. po mariniranju mesu dodamo še stepeno jajce, dobro premešamo

  3. na krožnik stresemo jedilni škrob in odcejeno meso povaljamo, da se oprime z vseh strani

  4. olje segrejemo in v več delih ocvremo, odvisno od velikosti, cca 3 min, poberemo ven in damo na brisačko

  5. riž skuhamo po navodilih ali porabimo včerajšnjega. V ponvi na žlici sezamovega olja pražimo na manjše kose narezan ananas, da porjavi, 

  6. dodamo narezano mlado čebulo, nastrgan česen in ingver, pražimo  minuto

  7. dodamo kuhan riž in dobro premešamo, preveri sol, poper in čili

  8. že istočasno, ko smo pristavili vodo za riž, na drugi plošči v vok damo vse sestavine za omako, zavremo, zmanjšamo ogenj in počasi kuhljamo, da se začne gostiti

  9. omaka naj bi bila gosta kot malo bolj tekoči med, se pravi ne zleti dol s kuhovnice ampak počasi kaplja, če ti zmanjkuje časa lahko pospešiš, da 1 čž jedilnega škroba razmešaš v 2 ž vode in vmešaš

  10. no ko imaš primerno gostoto, notri vržeš meske in jih dobro premešaš da so povsod obdani z omako, njami 😋

  11. serviramo, potresemo s sezamom in mlado čebulo

Ključne besede: Pekinška svinjina, peking style pork, kitajska