Print Options:

6.8. Orada na krompirju iz pečice

Način priprave
Kuhinja ,
Vrsta jedi ,
Težavnost Beginner
Time
Čas priprave: 15 mins Čas kuhanja: 45 mins Skupni čas: 1 hr
Temperatura kuhanja 200  °C
Porcij 4
sestavine
    riba
  • 4 kos file orade
  • ali
  • 2 kos cela orada
  • ali
  • brancin, kovač...
  • začimbe za ribo
  • ali
  • mediteranske začimbe (ali po želji samo sol, poper)
  • 2 kos čebula
  • 4 kos krompir
  • 2 strok česen
  • 1 žlica kapre
  • 4 kos inčun
  • 0,5 kos paprika rdeča
  • olivno olje
  • 1 deciliter belo vino
  • jušna osnova
  • pomaranča
  • priloga
  • 1 kos pak choi
  • 1 kos por
  • 1 žlica kapre
  • zeliščno maslo (ali navadno)
  • 2 kos inčun
  • 0,5 kos rdeča paprika
navodila za pripravo
  1. če imamo cele ribe, kožo zarežemo na križ in vtremo izbrane začimbe, malo jih damo še v trebuh

     

  2. če imamo fileje, začimbe posujemo po obeh straneh

  3. krompir olupimo in narežemo na lističe in kuhamo 5-10 min, odvisno od debeline, vsekakor pa ne skuhamo do konca

  4. čebulo narežemo in na olju pražimo, zalijemo z vinom, dodamo inčune in kapre

  5. dodamo narezan česen in mleto rdečo papriko, premešamo, zadišimo česen, preverimo okuse, po potrebi dodamo sol in poper, odstavimo

  6. v pekač razporedimo krompir, dodamo kakšen listič masla, po možnosti zeliščnega, preko pa stresemo popraženo čebulo

  7. preko čebule položimo fileje

  8. oz celo ribo

  9. če imamo v hladilniku, dodamo zelje, papriko...

  10. ali pač še debelo narezano čebulo in pomarančo, ker pa so ribice pa ne smemo pozabiti na vejico rožmarina

  11. vržemo v pečico na 200°C za 30 min, fileje malo manj, celo malo več, pač po okusu, 

  12. samo da jo ne presušiš

  13. priloga
  14. vmes ko se se ribica lepo peče, pa si pripravimo še prilogo; na olju pražimo narezan por, dodamo inčune, kapre ter maslo

  15. če imamo srečo, da dobimo pak choi, dodamo najprej stebla in jih zdušimo, perje pa dodamo na koncu, enako lahko narediš z blitvo

  16. če pa nimaš pak choja, pa pojačaš količino pora, predvsem zeleni del

  17. ko je por že ovenjen, dodaš lahko še na trakce narezano rdečo papriko

  18. no ribica je verjetno tudi že pečena

  19. in samo še postrežemo

  20. pol pa letimo v portiča na klape, ti povem noro, tud riba

Ključne besede: Mediteran, ribe, orada, morska hrana