Print Options:

6.3. Gobova rižota s šparglji

Način priprave
Kuhinja ,
Vrsta jedi , ,
Težavnost Beginner
Time
Čas priprave: 10 mins Čas kuhanja: 20 mins Skupni čas: 30 mins
Porcij 4
Description

Rižota za razliko od drugih riževih jedi zahteva stalno pozornost. Riža ne smete predhodno sprati, skuhati ali odcediti, saj bi s pranjem odstranili veliko škroba, potrebnega za kremasto strukturo.

sestavine
  • 2 ž olivno olje
  • 1 ž maslo
  • 1 kos čebula
  • 5 cm steblo zelena
  • 0,5 kos korenje
  • 4 strok česen
  • sol, poper
  • 1 dcl belo vino
  • 500 g sveže gobe
  • suhi jurčki
  • 1 ž peteršilj
  • 0,5 čž timijan
  • 1 ščep muškatni orešček
  • 20 g parmezan
  • 250 g šparglji
  • 320 g riž za rižote
  • 1,5 l jušna osnova
navodila za pripravo
  1. gobova rižota s šparglji9

    olivnemu olju dodamo še maslo in na njem pražimo čebulo in zeleno

  2. dodamo še korenje, pražimo do mehkega, zalivamo z vinom in po potrebi še z jušno osnovo ali vodo

  3. ko je čebula zmehčana in je tekočina povrela, dodamo narezane gobe, meni so všeč narezane na lističe, če imaš rajši večje kose jih pa nareži na četrtine

    Zmanjkalo mi je tudi suhih jurčkov, da bi bil okus še boljši. No če jih imaš jih že pred pričetkom namoči za 30 min v toplo vodo, zdaj jih odcediš in dodaš zraven šampinjonov, tekočino od namakanja pa porabiš za zalivanje riža

    Če imaš pa srečo, da imaš sveže jurčke ali druge gobe, jih nekaj daj na stran, jih narežeš na večje kose ali debelejše lističe in jih proti koncu v posebni ponvi popečeš in na koncu serviraš na vrh rižote

  4. ko so gobe popražene, dodamo še riž, če na dnu posode ni več nič olja dodaj še kakšno kapljo, saj se mora olje prijete vsakega zrna riža

  5. dodamo še šparglje, odlično sede tudi por, morda žogice oz ohrovt ali pa nič, pač po želji

    hitro malo popražimo

  6. in začnemo zalivati s toplo jušno osnovo, skrinji ni bilo nobene osnove več, pa sem uporabil goveje in piščančje žele osnove

    dodamo še lovorjev list

  7. osnovo dodajamo postopoma, po zajemalkah, vsakič ko riž popije tekočino, jo zopet dodamo in tako dokler ni riž kuhan, 15-20 min pač koliko kuhanega želiš

    Vmes vmešamo še parmezan

  8. preveri še okuse, po potrebi dodaj še sol in poper in če želiš biti res pravi šolani Chef, dodaš še kocko masla, da postane rižota "svilnata"

  9. vzameš modelček za krofe, ga napolniš in počasi dvigneš, da dobiš fensi obliko

Ključne besede: rižota, gobe, šparglji, Risotto ai funghi