6.3. Gobova rižota s šparglji

Porcij: 4 Skupni čas: 30 mins Težavnost: Beginner
recept natisni
0 Dodaj med priljubljene
Domača kuhinja, Mediteran
pinit
pinit
0 Dodaj med priljubljene

6.3. Gobova rižota s šparglji

Težavnost: Beginner Čas priprave 10 mins Čas kuhanja 20 mins Skupni čas 30 mins
Porcij: 4

Opis

Rižota za razliko od drugih riževih jedi zahteva stalno pozornost. Riža ne smete predhodno sprati, skuhati ali odcediti, saj bi s pranjem odstranili veliko škroba, potrebnega za kremasto strukturo.

sestavine

navodila za pripravo

  1. olivnemu olju dodamo še maslo in na njem pražimo čebulo in zeleno

  2. dodamo še korenje, pražimo do mehkega, zalivamo z vinom in po potrebi še z jušno osnovo ali vodo

  3. ko je čebula zmehčana in je tekočina povrela, dodamo narezane gobe, meni so všeč narezane na lističe, če imaš rajši večje kose jih pa nareži na četrtine

    Zmanjkalo mi je tudi suhih jurčkov, da bi bil okus še boljši. No če jih imaš jih že pred pričetkom namoči za 30 min v toplo vodo, zdaj jih odcediš in dodaš zraven šampinjonov, tekočino od namakanja pa porabiš za zalivanje riža

    Če imaš pa srečo, da imaš sveže jurčke ali druge gobe, jih nekaj daj na stran, jih narežeš na večje kose ali debelejše lističe in jih proti koncu v posebni ponvi popečeš in na koncu serviraš na vrh rižote

  4. ko so gobe popražene, dodamo še riž, če na dnu posode ni več nič olja dodaj še kakšno kapljo, saj se mora olje prijete vsakega zrna riža

  5. dodamo še šparglje, odlično sede tudi por, morda žogice oz ohrovt ali pa nič, pač po želji

    hitro malo popražimo

  6. in začnemo zalivati s toplo jušno osnovo, skrinji ni bilo nobene osnove več, pa sem uporabil goveje in piščančje žele osnove

    dodamo še lovorjev list

  7. osnovo dodajamo postopoma, po zajemalkah, vsakič ko riž popije tekočino, jo zopet dodamo in tako dokler ni riž kuhan, 15-20 min pač koliko kuhanega želiš

    Vmes vmešamo še parmezan

  8. preveri še okuse, po potrebi dodaj še sol in poper in če želiš biti res pravi šolani Chef, dodaš še kocko masla, da postane rižota "svilnata"

  9. vzameš modelček za krofe, ga napolniš in počasi dvigneš, da dobiš fensi obliko

Ključne besede: rižota, gobe, šparglji, Risotto ai funghi

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja