Print Options:

4.2. Mediteransko nedeljsko kosilo

Kuhinja ,
Vrsta jedi ,
Težavnost Beginner
Time
Čas priprave: 15 mins Čas kuhanja: 60 mins Skupni čas: 1 hr 15 mins
Temperatura kuhanja 180  °C
Porcij 4
Description

za lahko nedelsko kosilo, pa niti ni veliko dela, če stvari malo poenostavimo

sestavine pač po okusu ali sistem čiščenje hladilnika
  • 3 kos škarpena (cela)
  • 1 kos kovač (file)
  • 3 kos čebula
  • 1 kos paprika
  • 2 kos korenje
  • 0,5 kos bučka
  • 2 kos paradižnik (lahko češnjev, malo več)
  • 0,5 steblo zelena
  • 0,5 kos por
  • 10 kos šampinjoni
  • vegeta za ribo
  • 8 kos krompir
  • 50 g panceta
  • peteršilj
  • 0,5 kos por
  • 2 kos slan inčun
  • 1 ž kapre
  • 1 dcl belo vino
  • 100 maslo
  • g poper, kajenski poper
  • 4 kos zelene olive (brez pešk)
  • peteršilj
  • 3 strok česen
navodila za pripravo
  1. zelenjavo narežemo na večje kose in damo v primerni pekač

  2. ker smo danes bolj na izi, uporabimo kar pripravljeno mešanico začimb za ribe, tale od vegete je vrhunska, vsaj zame

  3. no čebulo narežemo in polovico prepražimo z dodatkom pancete, drugo polovico pa z gobami

  4. trebuh škarpene res dobro operemo, pazi na črno opno da jo boš res pobral preč ker greni. Če imaš manjše kose ob kosti še malo zareži, da bo nastal večji žep

  5. v eno nadevaš čebulo z gobami

  6. v drugo s panceto, v tretjo pa ne daš nič, če imaš tudi izbirčne pri bajti.

    Vse skupaj vržemo v pečico na 180 za 45-60 min odvisno od velikosti ribe. Če imaš manjše in boš pekel 45 min, je pametno krompir prej malo pokuhati, da se ti bo istočasno spekel in bo hrustljav

  7. za najbolj izbirčne je pač potrebno pripraviti kovača, no pa vseeno ne bomo preveč komplicirali, iste začimbe, pa v koruzno moko, pa takoj na vroče olje, najprej seveda s kožo navzdol, pa takoj ko ga vržeš v ponev ga pritisni z lopatko dol, da se ti nebo usločil in bo na vogalih zažgan v sredini pa surov

  8. no tole bo pa naredilo piko na i zraven ribe; na olivnem olju pražimo nasekljano polovico pora, dodamo inčun ali dva- solimo tokrat na koncu. Por zalijemo z vinom in ga zdušimo do mehkega, naribamo česen, ga zadišimo, zmanjšamo ogenj, dodamo kapre, olive in  dodajamo kocke masla, da se počasi stopi. Popramo, po želji še malček kajenskega, premešamo, preverimo okuse, po potrebi še dosolimo, odstavimo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

    Zraven pečenega kovača postrežemo še pečen krompi iz pečice in prelijemo z omako

Ključne besede: mediteran, ribe, mediteranska dieta