V mestih Palermo, Siracusa in Trapani na Siciliji so arancini tradicionalna hrana za praznik svete Lucije 13. decembra, ko se ne uživa kruh in testenine.
To je spomin na prihod ladje za oskrbo z rižem na dan svete Lucije leta 1646, ki je ublažila hudo lakoto.
pripravimo si jušno osnovo, nekaj jo je bilo še v skrinji, nekaj sem jo pa naredil iz želejčkov, mal goveje mal piščančje, notri damo žafran in pa kajenski poper če ga bomo uporabljali
riža je kar nekaj, zato vzamemo večjo posodo, tisto ki uporabljaš za goveje zrezke v omaki, stopimo maslo,
dodamo riž, ga dobro premešamo, malo popražimo, da je ves steklen
in začnemo zalivati z jušno osnovo
vsakič ko riž popije osnovo jo spet eno šeflo dodamo
po 15+ minutah imamo riž kuhan, odstavimo in vmešamo parmezan
nekaj minut počakamo, potem pa v skodelici stepemo jajca, jih vlijemo na riž in hitro vmešamo, da ne zakrknejo
meni je najlažje da celo maso raztegnem na peki papir in ohladim
ohlajeno maso razdelimo na približno za dlan velike kose
pomagamo si s posodo v kateri imamo vodo, roko zmočimo, si položimo riž na roko in dodamo nadev, kakršnega si pač želiš, lahko samo mozzarello, jest sm zravn delou tatarsko pa sm skledico zamešov in je pristalo nekaj kumaric notri pa ni blo nič narobe
mislim da bi bil chorizo tle not noro dobr
pest stisneš, da se začne delat žoga, če si preveč nadeval in ne zapre povsem, dodaš še malo riža, drugo roko potopiš v vodo in lepo oblikujež teniško žogo
na koncu pripravimo še tri posode/krožnike za klasično pohanje, povaljamo v moki, potopimo v zmes jajca in mleka, nakoncu pa povaljamo še v drobtinah
lahko pa še ponoviš vajo v jajcu in drobtinah
olje segrejemo na 1700C in notri damo žogice, 4-5 naenkrat, da se ne dotikajo in jih z lahkoto obračamo
z vseh strani jih zlatorjavo zapečemo in poberemo ven na kuhinjsko brisačko.