Print Options:

31.12. Arancini z mocarelo, šunko, brez graha

Kuhinja
Težavnost Intermediate
Time
Čas priprave: 20 mins Čas kuhanja: 40 mins Dodatni čas: 30 mins Skupni čas: 1 hr 30 mins
Temperatura kuhanja 170  °C
Porcij 4
Description

V mestih Palermo, Siracusa in Trapani na Siciliji so arancini tradicionalna hrana za praznik svete Lucije 13. decembra, ko se ne uživa kruh in testenine.

To je spomin na prihod ladje za oskrbo z rižem na dan svete Lucije leta 1646, ki je ublažila hudo lakoto.

Danes, z naraščajočo priljubljenostjo te "fingerfood" jedi v sodobni italijanski prehranjevalni kulturi, lahko arancine vse leto najdemo v večini sicilijanskih lokalov s hrano, zlasti v Palermu, Messini in Catanii.
    riž
  • 40 g maslo
  • 750 g riž (arborio, bomba, Calasparra...)
  • 1 dcl belo vino
  • 2 l piščančja osnova
  • 1 ščep žafran
  • 80 g parmezan (ali drugi trdi sir)
  • kajenski poper
  • 2 kos jajce
  • nadev
  • 150 g piščančja šunka (Nataša je alergična na svinjino, če nimaš teh težav vzami navadno ali mortadelo....)
  • 200 g mozzarella
  • bazilika sveža (ali pica začimbe)
  • peteršilj sveži
  • cvrtje
  • 3 kos jajce
  • 0,2 dcl mleko
  • moka
  • drobtine (lahko tudi panko)
mislim, da so mi ti boljši od mesnih, moram enkrat narest oboje naenkrat, da se odločim
    riž
  1. pripravimo si jušno osnovo, nekaj jo je bilo še v skrinji, nekaj sem jo pa naredil iz želejčkov, mal goveje mal piščančje, notri damo žafran in pa kajenski poper če ga bomo uporabljali

  2. riža je kar nekaj, zato vzamemo večjo posodo, tisto ki uporabljaš za goveje zrezke v omaki, stopimo maslo,

  3. dodamo riž, ga dobro premešamo, malo popražimo, da je ves steklen 

  4. in začnemo zalivati z jušno osnovo

  5. vsakič ko riž popije osnovo jo spet eno šeflo  dodamo 

  6. po 15+ minutah imamo riž kuhan, odstavimo in vmešamo parmezan

  7. nekaj minut počakamo, potem pa v skodelici stepemo jajca, jih vlijemo na riž in hitro vmešamo, da ne zakrknejo

  8. meni je najlažje da celo maso raztegnem na peki papir in ohladim

  9. žogice ali pa vulkani
  10. ohlajeno maso razdelimo na približno za dlan velike kose

  11. nadev po želji

    pomagamo si s posodo v kateri imamo vodo, roko zmočimo, si položimo riž na roko in dodamo nadev, kakršnega si pač želiš, lahko samo mozzarello, jest sm zravn delou tatarsko pa sm skledico zamešov in je pristalo nekaj kumaric notri pa ni blo nič narobe

    mislim da bi bil chorizo tle not noro dobr

  12. Teniška žoga

    pest stisneš, da se začne delat žoga, če si preveč nadeval in ne zapre povsem, dodaš še malo riža, drugo roko potopiš v vodo in lepo oblikujež teniško žogo

  13. na koncu pripravimo še tri posode/krožnike za klasično pohanje, povaljamo v moki, potopimo v zmes jajca in mleka, nakoncu pa povaljamo še v drobtinah

    lahko pa še ponoviš vajo v jajcu in drobtinah

  14. Cvrtje
  15. olje segrejemo na 1700C in notri damo žogice, 4-5 naenkrat, da se ne dotikajo in jih z lahkoto obračamo

    z vseh strani jih zlatorjavo zapečemo in poberemo ven na kuhinjsko brisačko.

Ključne besede: arancini, italija, sicilija