Print Options:

3.2. Počasi kuhana svinjina / Bali

Način priprave
Kuhinja
Težavnost Beginner
Time
Čas priprave: 15 mins Čas kuhanja: 1 hr Skupni čas: 1 hr 15 mins
Porcij 4
Description

Balijska kuhinja je kulinarična tradicija Balijcev z vulkanskega otoka Bali. Uporaba različnih začimb, mešanih s svežo zelenjavo, mesom in ribami.[1] Del indonezijske kuhinje prikazuje avtohtono tradicijo, pa tudi vplive drugih indonezijskih regionalnih kuhinj, kitajske in indijske.

ja danes piše, da se karta do Balija dobi že za 542€, z Brnika!
  • 1 kos čebula
  • 2 ž svinjska mast (ali olje)
  • 1 dcl belo vino
  • 50 g česen (cela glava)
  • 2 cm ingver
  • 1 kg svinjska ribica (lahko pleče, podaljša čas kuhanja)
  • 4 ž ketjap manis
  • 2 ž temna sojina omaka
  • 3 ž tamarind voda (ne omaka)
  • 0,5 ž poper mleti
  • 0,5 čž čilijevi kosmiči (ali po okusu)
  • 0,5 l piščančja osnova
  • ocvrta čebula
Ketjap manis, tamarind vodo lahko nadomestimo
  1. ketjap manis se dobi vseh malo bolje založenih trgovinah, tudi izven Ljubljane in jo je obvezno treba imeti če kuhamo indonezijske jedi. Če pa se nam zalomi; tudi meni se je že, pa lahko zmešamo 3 dele med in 1 del sojina omaka, če pa ni meda pa rjavi sladkor ali javorjev sirup

    za tamarindovo vodo potrebujemo tamarindovo pulpo, ki jo namočimo v vodo, če imaš tamarindovo omako jo moraš razredčiti z vodo, da ne bo prekislo

    če nimamo tamarinde, lahko uporabimo sok limete, belo vino, rižev kis...

  2. V posodi segrejemo mast ali olje, počasi pražimo čebulo, dokler ni povsem mehka, zalivamo z vinom in vodo ali jušno osnovo, ne soli še, ker je slana sojina in osnova

    naribamo česen in ingver, hitro zadišimo

  3. dodamo  svinjino narezano na 0,5 cm debele kose , popramo, svinjino popečemo, da je lepo rjavkasta na obeh straneh, zalijemo z sojino omako, ketjap manis, tamarind vodo, dodamo čilije in zalijemo z jušno osnovo

  4. zmanjšamo ogenj in kuhamo cca 1 uro v odkriti posodi, da tekočina povre.

     Omaka mora biti precej gosta in lepljiva, če še ni taka, poberemo meso ven in povečamo ogenj, da močno vre in se zreducira na željeno gostoto

    na koncu vrne meso, da se pogreje

     

  5. zraven ponudimo riž ali riževe rezance in posujemo z ocvrto čebulo in sezamom.

  6. ocvrta čebula
  7. čebulo narežemo na lističe in jih z roko razdrobimo na posamezne trakce

    v ponvi segrejemo cca 1cm olja in na njem zlato popečemo čebulne trakove, jih poberemo ven in odcedimo na brisački

Ključne besede: svinjina, Bali, Ketjap manis