Print Options:

3.1.Škampi / kozice na buzaro

Kuhinja
Vrsta jedi ,
Težavnost Beginner
Time
Čas priprave: 5 mins Čas kuhanja: 30 mins Skupni čas: 35 mins
Porcij 2
Description

Tako kot ozemlja, kjer se je rodila, je tudi ime busara sporno med različnimi etimologijami. Po mnenju nekaterih naj bi ta izraz izhajal iz velike lončene ali železne posode, s katero so na ribiških čolnih pripravljali ta recept, po domače buzaro. Po mnenju avtoritativnega profesorja Predraga Matvejevića z Univerze v Zagrebu pa je narečna beseda buzzo (želodec) izraz, na katerega se ta jed nanaša. Toda najbolj sugestivna legenda je tista, ki nakazuje povezavo z besedo busiara ali lažnivec. V preteklosti so pomorščaki namesto škampov, prekritih s paradižnikovo omako in rdečim vinom, uporabili ostanke rib in školjk, ki jih niso mogli prodati in se je jedi prijelo ime "scampi ala busiara -  škampi na lažnivski način" . Neverjetna teza?

za 2 za glavno jed, za 4-6 za predjed
  • 2 ž olivno olje
  • 1 kos čebula (ni nujno)
  • 6 strok česen
  • 1 kg škampi (celi obvezno)
  • 1 pločevinka velika pelati (med sezono 500g zrelega paradižnika)
  • sol, poper
  • 2 dcl belo vino (polsuho)
  • peteršilj
  • drobtine
Kako že pravijo; še angelčki bi jedli, če zobke al pa ritke bi imeli
  1. ja škampi znajo biti kar precej dragi, včasih nerazumljivo, zato se tudi pri nas veliko večkrat poslužujemo kozic, ali pa celo naredimo mešanico z dagnjami ali vongolami

    no danes smo si pa privoščili škampe, po mojem mnenju niti ne smejo biti preveliki, obvezno pa morajo biti z oklepi, ja vem je hudo zamudno meso ven jemat, od lakote lahko prej umreš, pa še hudičevo vroči so 

    smo enkrat probal narest samo repke; KATASTROFA, škoda časa in denarja, jih bolje kako drugače porabit

  2. če delaš s čebulo, jo narežeš in na olju v loncu na zmernem ognju počasi pražiš, soliš ne preveč, ker so že škampi slani,

    zalivaš z vodo ali če imaš jušno osnovo, pražiš do mehkega

    če boš brez čebule ta del izpustiš ostalo je enako

    v posodo dodaš daš nariban česen, ko zadiši notri streseš škampe, delno pokrito kuhamo cca 2 min, vmes posodo stresamo, ne mešamo

     

  3. zato morabiti pokrito

    odkrijemo in dodamo belo vino in kuhamo še cca 5 min

  4. dodamo še spasiran paradižnik in kakšno vejico peteršilja in kuhamo še cca 15 min, odvisno od velikosti škampov, če imamo še školjke jih dodamo cca 5 min pred koncem

    preverimo okuse, dosolimo in popramo

  5. če se ti zdi omaka preredka dodaš nekaj drobtin, potreseš s peteršiljem in postrežeš z veliko svežega kruha in seveda goro papirnatih brisač

Ključne besede: škampi, kozice, dagnje, školjke