Konfitiranje je stara francoska metoda konzerviranja živil, ki vključuje počasno kuhanje na majhni temperaturi, v lastni ali dodani maščobi
če boš delal v pečici obvezno vzami ognjevarno posodo
V primerno veliko posodo damo cca 1kg masti in počasi segrevamo da se stopi, če uporabljaš olje greš dalje
stegna solimo, popramo, po želji pa še čili ali kajenski
stegna položimo v stopljeno mast ali olje tako da so povsem prekrita, po potrebi dolijemo olje ali dodamo mast
dodamo čebulo, česen, lovor žajbelj in rožmarin ter še nekaj zrn popra, po želji tudi timijan
na res nizkem ognju (tako kot juho) kuhljamo cca 2 uri, če imamo račja stegna raje več, toliko da meso že odstopa od kosti
če delaš v pečici daš na 120°C za 2-3 ure
to zadevo lahko pripraviš že nekaj dni prej in jo potem samo še dokončaš, saj konfit lahko zdrži več mesecev v primernem temnem in hladnem prostoru
vsekakor ne zavrzite maščobe oz olja, saj je polno okusov, porabimo ga za praženje krompirja, ocvrta jajca..
stegna res nežno preložimo iz posode v pekač in postavimo pod žar v pečici na 250°C za 10 min, da dobi lepo rjavo skorjo
"da pocrniš a ne izgoriš" coppertone
no zdaj pa bodi karakter in izpelji do konca, ok lahko mal probaš, ampak ne od svojega bedra
vmes ko čakaš bedra, na maščobi pražiš čebulo, soliš, popraš zaliješ z vinom, povreš dodaš česen ga zadišiš, zaliješ z jušno osnovo
dodaš hruške, cimet, klinčke, koriander, muškatni orešček, pokriješ in kuhljaš 10 min
vmes, ko se hruške kuhajo, popražimo pinjole, lešnike in mandlje, mešamo da se ne prižge
stresemo v mešalnik, če te moti čebula v omaki jo pobereš s penovko in dodaš, dodaš še ostale sestavine, olivno olje, kruh, peteršilj
vse skupaj zmiksaš, pa ne čist do paste, da se še malo čutijo lešniki
picado damo v omako in lepo premešamo, da se vse skupaj poveže in zgosti - no bedra daj kasneje notri, da ne bo imel težav kot jaz.
pri hruškah je tako, naredi kot ti paše, vzami tisto sorto ki ti paše, meni so trše bolj všeč, drugače pa jih še malo pokuhaj
bedra na koncu samo še malo pogreješ, pazi da se ne razpadejo, lahko pa za piko na i daš še za 5 min pod žar, da še hruško mal zategne
zraven paše česnov pire ali pa tudi riž in testenine, kar ti srce poželi, če si na dieti pa krompir izpusti, pa raje vzami še eno hruško, itak je pa omaka noro dobra
zraven se prileže kozarec rdečega
na koncu pa paše še sprehod ob morju