Arancini izhajajo iz sicilijanske pomanjševalnice množine aranciu ('pomaranča'), zaradi njihove oblike in barve, ki po kuhanju spominja na pomarančo. Na vzhodni Siciliji imajo stožčasto obliko, ki se zgleduje po vulkanu Etna
Arancini naj bi nastali na Siciliji v 10. stoletju, v času, ko je bil otok pod arabsko oblastjo.
Njegov izvor je torej morda enak levantinskemu kibbehu
če jo nimaš v skrinji oz od včeraj, jo najhitreje narediš iz kock oz želejev, stvar okusa katerih oz kar je pri roki, sam naredim mix vsako eno in dve goveji, noti vržeš še ščep žafrana, zavreš in zmanjšaš na minimum da ostane topla.
Vmes že pristaviš 28 cm 5 cm globoko posodo ki jo imaš za zrezke v omaki kuhat, notri stopiš maslo, dodaš riž za rižote, zdrizast arborio pri nas najbolj dostostpno mešaš da postekleni, začneš z zajemalko dodajati jušno osnovo, tolko da pokrije riž,
ko popije spet dodaš, ne čakaj predolgo da se ne prime, vmes soliš popraš, vegetaš… pač po okusu, vse skupaj naj bi bilo cca 20 min, piše na embalaž
malo pred koncem vmešaš še parmezan, (ni nujno da je parmezan) da se lepo raztopi pa ne govori tega italijanom ker ne prenesejo da se parmezan mvešava v riž, ne zastopim zakaj ne ker okus riža je odličen, nebi rabil sploh ničesar drugega dodajat. Ko imaš riž skuhan ugasni ogenj in se pripravi na akcijo, če nisi hudo spreten si jajci prej zmešaj v posodici, saj ej riž še hudo vroč in ti lahko jajca zakrknejo če ne jih ne boš res hitro vmešal.
Vse skupaj strešeš na peki papir ali pleh iz pečice in daš na stan da se ohladi. Raztegni precej na tanko boš potem lažje delal-
Posodo v kateri si kuhal riž hitro obrišeš s papirnato brisačo, zliješ notri olivca, naseckano čebulo,
zeleno, korenje, tenstaš, soliš popraš, čili če hočeš, tenstaš, zaliješ z vinom, vodo ali bolje jušno osnovo
ko povre dodaš mleto meso, kakršno imaš pač najraje, laho samo goveedno samo svijo, piščanca…, naseckano mortadelo, spet tenstaš da spusti vodo,
povreš, preveri okus, če treba še mal vegete al česarkoli, ko je meso prepečeno suho odstaviš, daš da ohladiš, pa greš k sosedu na eno mrzlo pijačo-ene 2 ure, pa ne pretiravej ke je še velik za narest
Pripravi posodo z vodo za namakanje rok, ker se lažje dela. Če si raztegnil riž na tanko, z nožem razdeliš na za dlan velike kose, drugače manjše in posamezen kos oblikuješ v dlani, vzameš žlico nadeva in ga položiš na sredino, začneš zapirati dlan, hitro še enkrat pomočiš drugo roko v vodo in oblikuješ teniško žogico
žogico pomočiš v stepeno jajce in nato še v drobtine. V posodo naliješ olje in ga segreješ na 1800C ter jih zlato rjavo zapečeš
še tople postrežeš.
Luka pravi, da zraven paše brusnična marmelada- verjetno pa tudi pivo