Print Options:

28.3.Pečen ribji file in mediteranski kuskus

Kuhinja
Vrsta jedi ,
Težavnost Beginner
Time
Čas priprave: 15 mins Čas kuhanja: 13 mins Skupni čas: 28 mins
Porcij 4
Description

Svojo rumeno barvo dobi kuskus v Tuniziji od kuhanih bučk, v Alžiriji pa rumeno od žafrana. Obvezen dodatek h kuskusu je začimba harisa

sestavine
    ribice izberi po želji
  • 4 kos file ribji (postrv, losos..)
  • 4 ž olivno olje
  • 1 čž koriander mleti
  • 2 čž mleta paprika
  • 1 čž česen mleti
  • 1 čž rožmarin
  • sol, poper
  • solata
  • 200 g kukskus
  • 0,5 l ribja jušna osnova (lahko zelenjavna ali voda)
  • sol
  • 8 kos češnjev pardižnik
  • 0,5 kos kumara
  • 0,5 kos por
  • 100 g šparglji
  • 2 čž kapre
  • 1 kos rdeča čebula
  • 1 kos artičoka (vložena)
  • 6 kos črne olive
  • feta, mocarela
  • 1 ž olivno olje
  • solatni preliv
  • kis
  • olivno olje
  • 1 čž koper
  • 1 čž bazilika
  • sol, poper
navodila za pripravo
    najprej kuskus
  1. zavremo jušno osnovo, najbolje morsko ali zelenjavno ali vodo če nimamo osnove

  2. notri stresemo kuskus

  3. skuhamo po navodilih

  4. steresemo v primerno veliko posodo za solato in premešamo, da se zrna ločijo

  5. zelenjava
  6. šparglje narežemo na grižljaj velike kose in jih na žlici olivnega olja pražimo cca 3 min

  7. dodamo še narezan por

  8. in pražimo še toliko da šparglji malo porjavijo

  9. če nismo že prej, narežemo kumare in malo solimo, da spustijo vodo 

  10. vmes ko imamo čas narežemo še preostalo zelenjavo

  11. v skodelici zmešamo sestavine za preliv, kis in olje po okusu

  12. sestavi solato po svojih željah, če ti kaj ne paše, pač izpustiš

  13. ribice
  14. začimbe za ribice zmešamo skupaj v skledici, lahko naredimo mokro in vmešamo že takoj olivno olje, ali pa jih polijemo kasneje

    ribice z obeh strani z dobro namažemo z začimbami -  najbolje že preden začnemo delati ostalo

  15. v globji ponvi (da ne šprica toliko) segrejemo olivno olje, primerno vroče je ko vidimo valove - brez pira

    ribo položimo najprej na kožo in jo takoj z lopatko pritisnemo za nekaj sekund, da se ne usloči

  16. pečemo cca 3-4 min odvisno od debeline fileja, toliko da je koža lepo hrustljavo zapečena in obrnemo, ter pečemo še cca 2 min

  17. zledajo precej prepečene, vendar niso, temnejša barva je le od mlete paprike

    poberemo ven

  18. in sestavimo

Ključne besede: mediteran, ribe, mediteranska dieta, kuskus