Print Options:

27.6. Špageti s sardelami in pinjolami

Način priprave
Kuhinja ,
Vrsta jedi ,
Težavnost Beginner
Porcij 2
Description

Tipična jed Sardinije v kateri se pozna arabski vpliv.

sestavine
  • 200 g špageti
  • 120+ g sardine iz konzerve (še bolje sveže)
  • 1 kos čebula
  • 1 dash belo vino
  • 2 strok česen
  • 4 kos inčun
  • čili
  • sol,poper
  • 40+ g pinjole
  • 40+ g rozine
  • 2+2 ščep žafran
Instructions
  1. Okusna in hitro pripravljena jed

     sestavin ki jih imamo večinoma doma, mogoče ni pinjol, pa jih le nabavi, se jih uporabi še kje drugje, tudi na solati. Če jih že nimaš se jih lahko nadomesti z narezanimi indijskimi oreščki, nasekljanimi mandlji ali celo s pistacijami. Če imaš možnost, vzemi sveže sardele, bo če boljše. Očistiš in spečeš jih po postopku opisanem pri »sardele na šavor«.

  2. Pri količinah je precejkrat +, povečaj tisto sestavino ki ti je všeč oz če želiš več omake povečaj vse za 50%. Rozine namoči v topli vodi, tako da so vse pokrite, da se bodo malo zmehčale. Prav tako namočimo 2 ščepa žafrana v malo vode. Pristavimo vodo za špagete, solimo in dodamo  dva ščepa žafrana, ko zavre skuhamo po navodilih

  3. Čebulo prepražimo na olju iz konzerve, če uporabljamo sveže sardele pa na  žlici olivnega olja. Inčune drobno nasekljamo in dodamo čebuli, zalijemo z vinom, pokuhamo, če želiš dodaj čili, drugače samo sol in poper. S soljo bodi nežen če imaš sardine iz konzerve, da ne bo preslano. dodamo pinjole jih hitro malo popražimo, naribamo ali stisnemo česen in ga dodamo, ko zadiši dodamo še namočene rozine in kakšno žlico ali dve vode od rozin za boljši okus in malo omake, ogenj zmanjšaj na minimum. Če imaš sveže že pečene sardele jih samo razkosaš na grižljaj velike in jih dodaš omaki, če pa so iz konzerve jih streseš v ponvo brez dodajanja olja in jih na močnem ognju  hitro popečeš na obeh straneh, razkosaš in dodaš omaki

  4. Špageti bi morali biti tudi že kuhani, če jih odcejaš ujemi kakšno žlico vode, ali jih pa samo preloži v ponvo in dobro premešaj, da so špageti in omaka enakomerno razporejeni.

Ključne besede: sardinija