Print Options:

27.1. Mac & Cheese s slanino

Kuhinja , ,
Težavnost Beginner
Time
Čas priprave: 30 mins Čas kuhanja: 25 mins Skupni čas: 55 mins
Temperatura kuhanja 180  °C
Porcij 4
Description

Še ena verzija te tako priljubljene ameriške jedi. Čeprav je danes prepoznaven kot klasična ameriška jed, ima svoje korenine v evropski kuhinji, v Ameriko pa so jo prinesli priseljenci. Recept za "macaroni and cheese" je bil prvič zabeležen v Združenih državah v 18. stoletju.

Jed se je v ZDA razvijala in prilagajala s časom. V 19. stoletju so v kuhinjah začeli uporabljati cheddarjev sir, ki je postal ključna sestavina.

V času Velike depresije in nato med drugo svetovno vojno so postali makaroni s sirom priljubljena jed, saj so bili makaroni in sir cenovno dostopni in hranljivi sestavini.

Verzija izredno priljubljene jedi za vse nas, ki ne moremo brez mesa
    Mleko
  • 6 dcl mleko
  • 1 kos čebula
  • 2 list lovor
  • 4 strok česen
  • poper
  • Testenine
  • 250 g testenine (svedri, školjke...)
  • Bešamel
  • 50 g maslo
  • 50 g moka
  • začinjeno mleko
  • 3 ž smetana
  • 1 ž gorčica
  • 1 ščep muškatni orešček
  • kajenski poper
  • sol, beli poper
  • 200 g sir čedar (ali drugi topljivi sir)
  • 50 g parmezan
  • 100 g prešana slanina (v kosu)
  • chorizo
  • Posip
  • 50 g krušne drobtine (grobe)
  • 50 g parmezan
  • kajenski poper
  • 50 g panceta
navodila za pripravo
    Najprej začinimo mleko
  1. V kozico nalijemo mleko, dodamo čebulo, česen, lovor in poper. Zavremo in odstavimo. Pustimo, da se mleko navzame okusov vsaj 20 min

  2. Testenine
  3. Pristavimo vodo za testenine, solimo. Ko zavre damo notri testenine po našem izboru in jih skuhamo po navodilih, lahko tudi malo manj, ne jih pa razkuhat

  4. Slanina
  5. Slanino narežemo na kockice in jo popečemo

  6. če imaš slučajno še chorizo, ga prav tako popeci,  bo še boljše

  7. popečemo še panceto
  8. in jo zdrobimo
  9. Bešamel
  10. Şir je najboljše, da ga naribamo, se bo najhitreje stopil

  11. v kozici stopimo maslo in vmešamo moko v gladko maso, odstavimo z ognja in začnemo dolivati toplo začinjeno mleko, ves čas močno mlešamo, da se nebi naredile grudice. Vmešamo še smetano, nato pa še gorčico in začinimo s poprom in soljo, muškatnim oreščkom in če želimo dodamo še kajenski poper

    pristavimo nazaj na ogenj, zavremo in ves čas mešamo, da se nebi prijelo.

    ko se omaka začne gostiti, cca 5 min, odstavimo

  12. Čedar in parmezan dodamo  v bešamel in mešamo dokler se ves ne raztopi

  13. v omako vmešamo še popečene kockice  slanine

  14. popijemo še malo vitaminčkov

  15. posip
  16. v posodici zmešamo grobe drobtine in parmezan

    če nimaš grobih drobtin, vzami 2 dni star kruh in gaa zelo drobno nareži ali pa ga zmiksaš v multipraktiku

  17. če želiš dodaj še kajenski poper

  18. počasi pa bo
  19. v posodi zmešamo omako in testenine

  20. vse skupaj stresemo v primeren pekač

  21. potresemo z drobtinami in morda še z dodatnim kajenskim ali pa samo na pol kot pri nas

    Damo v ogreto pečico na 1800C za cca 25 min do zlatorjave barve

  22. par minut pred koncem dodamo še nalomljeno panceto

  23. ekola, pa je 

    pazi ke je vroče ke pr norch

Ključne besede: mac & cheese