27.1. Mac & Cheese s slanino
Opis
Še ena verzija te tako priljubljene ameriške jedi. Čeprav je danes prepoznaven kot klasična ameriška jed, ima svoje korenine v evropski kuhinji, v Ameriko pa so jo prinesli priseljenci. Recept za "macaroni and cheese" je bil prvič zabeležen v Združenih državah v 18. stoletju.
Jed se je v ZDA razvijala in prilagajala s časom. V 19. stoletju so v kuhinjah začeli uporabljati cheddarjev sir, ki je postal ključna sestavina.
V času Velike depresije in nato med drugo svetovno vojno so postali makaroni s sirom priljubljena jed, saj so bili makaroni in sir cenovno dostopni in hranljivi sestavini.
Verzija izredno priljubljene jedi za vse nas, ki ne moremo brez mesa
Mleko
Testenine
Bešamel
Posip
navodila za pripravo
Najprej začinimo mleko
-
V kozico nalijemo mleko, dodamo čebulo, česen, lovor in poper. Zavremo in odstavimo. Pustimo, da se mleko navzame okusov vsaj 20 min
Testenine
-
Pristavimo vodo za testenine, solimo. Ko zavre damo notri testenine po našem izboru in jih skuhamo po navodilih, lahko tudi malo manj, ne jih pa razkuhat
Slanina
-
Slanino narežemo na kockice in jo popečemo
-
če imaš slučajno še chorizo, ga prav tako popeci, bo še boljše
-
popečemo še panceto
-
in jo zdrobimo
Bešamel
-
Şir je najboljše, da ga naribamo, se bo najhitreje stopil
-
v kozici stopimo maslo in vmešamo moko v gladko maso, odstavimo z ognja in začnemo dolivati toplo začinjeno mleko, ves čas močno mlešamo, da se nebi naredile grudice. Vmešamo še smetano, nato pa še gorčico in začinimo s poprom in soljo, muškatnim oreščkom in če želimo dodamo še kajenski poper
pristavimo nazaj na ogenj, zavremo in ves čas mešamo, da se nebi prijelo.
ko se omaka začne gostiti, cca 5 min, odstavimo
-
Čedar in parmezan dodamo v bešamel in mešamo dokler se ves ne raztopi
-
v omako vmešamo še popečene kockice slanine
-
popijemo še malo vitaminčkov
posip
-
v posodici zmešamo grobe drobtine in parmezan
če nimaš grobih drobtin, vzami 2 dni star kruh in gaa zelo drobno nareži ali pa ga zmiksaš v multipraktiku
-
če želiš dodaj še kajenski poper
počasi pa bo
-
v posodi zmešamo omako in testenine
-
vse skupaj stresemo v primeren pekač
-
potresemo z drobtinami in morda še z dodatnim kajenskim ali pa samo na pol kot pri nas
Damo v ogreto pečico na 1800C za cca 25 min do zlatorjave barve
-
par minut pred koncem dodamo še nalomljeno panceto
-
ekola, pa je
pazi ke je vroče ke pr norch