Print Options:

26.3. Mediteranski piščanec z rižem

Kuhinja
Vrsta jedi
Težavnost Beginner
Time
Čas priprave: 20 hrs Čas kuhanja: 1 hr Dodatni čas: 1 hr Skupni čas: 22 hrs
Temperatura kuhanja 180  °C
Porcij 4
Description

Mediteranska kuhinja je hrana in načini priprave, ki jih uporabljajo prebivalci Sredozemskega bazena. Zamisel o sredozemski kuhinji izvira iz knjige kuharske pisateljice Elizabeth David, A Book of Mediterranean Food (1950),

sestavine
    meso
  • 4 kos piščančja stegna
  • 2 ž olivno olje
  • marinada
  • 1 dcl belo vino
  • 1 kos limona (sok)
  • 1 ž gorčica
  • 2 ž olivno olje
  • 1 čž poper (mleti)
  • 2 čž sol
  • 2 čž čebula (v prahu)
  • 2 čž česen (v prahu)
  • 0,5 čž rožmarin (v prahu)
  • 0,5 čž timijan
  • riž
  • 1 kos čebula
  • 2 strok česen
  • sol, poper
  • 1 čž origano
  • peteršilj
  • limona
  • 240 g riž
  • 0,6 l jušna osnova (piščančja)
  • por
  • gobe
Najprej marinada, najbolje prejšnji večer
    marinada
  1. v primerno veliko stekleno ali keramično posodo damo vse sestavine za marinado in dobro premešamo

  2. piščančka malo zarežemo, če hujšaš resno pa še kožo odstrani

  3. zabatke dobro zmasiramo v marinadi z vseh strani

  4. 1. krog
  5. v ognjevarno posodo damo olivno olje, ko je vroče položimo notri piščanca najprej s kožo navzdol cca 3 min

  6. obrnemo in še cca 3 min

    tačas segrejemo pečico na 1800C

  7. damo še v pečico za cca 10 min

  8. zdaj bi moral biti že dovolj pečen tudi pri kosti, se bo pa tudi še dovolj kuhal

  9. 2. krog
  10. piščanca poberemo ven in na istem olju pražimo čebulo, z še boljši okus lahko dodamo por in gobe

    ko je čebula popražena, naribamo česen, ko zadiši pa takoj dodamo riž in ga dobro premešamo, da se ves prekrije z oljem

  11. dodamo še začimbe, piščeta vrnemo v posodo in zalijemo z jušno osnove

  12. pokrijemo in damo v pečico na 1800C za 35 min,

  13. odkrijemo in še za 10 min nazaj v pečico, povečamo na 2200C in prižgemo zgornji žar

     vzamemo ven, potresemo s peteršiljem i n postrežemo z zeleno solato

Ključne besede: riž, piščanec, mediteranska kuhinja