Print Options:

25.8. Piščančji paprikaš – paprikás csirke

Kuhinja
Vrsta jedi
Težavnost Beginner
Porcij 2
Description

Šefica si je danes zaželela neki na žlico (pomočnica pa kebab krožnik-spet), preprosta jed, ki izvira sicer iz madžarske ima pa toliko verzij kot je kuharjev-moja je itak brez moke in kisle smetane.

sestavine
  • 1 ž svinjska mast (ali olje)
  • 2 kos piščančje stegno (če so marinirana bo še boljši)
  • 1 kos čebula
  • 1 kos korenje
  • 1 deciliter belo vino
  • 5 dag slanina
  • 4 strok česen
  • 2 kos rdeča paprika (lahko tudi babura)
  • 0,5 kos steblo zelena
  • peteršilj
  • 1 žlica paprika v prahu
  • 1 list lovor
  • 1 pločevinka mala pelati
  • 250 mililitrov piščančja osnova
  • čili ali pekoča paprika (po okusu)
  • sol, poper
Velikokrat ga naredim naslednji dan po žaru ko ostanejo kosi pečenega mesa, je še boljši okus
  1. predpriprava

    danes nisem bil te sreče, da bi imel kakšne ostanke od žara, pa sem pred pričetkom piščančja stegna hitro popekel samo na svinjski masti, lahko tudi na navadnem olju.

  2. original je precej pekoče

    Čebula naj bo res velika, ali pa dve manjši, ker jo to pri meni sredstvo za zgoščevanje. Narežeš jo na lističe, lahko tudi bolj nadrobno, ampak se nima smisla preveč matrati ker jo na koncu spasiramo.  Ko so stegna pečena jih vzamemo ven iz posode in na isti maščobi prepražimo čebulo, če so na dno prijeti ostanki od piščanca, takoj zalijemo z vinom in postrgamo s kuhalnico, da se nam ne bo zažgalo. Čebulo solimo, malo zalijemo z vodo, da se lepo tensta. Narežeš zeleno  kot čebulo, korenje na kolobarje, papriko na večje kose

    Če želimo, da je pekoče, dodamo še čili ali pekočo mleto papriko.

  3. slanina za piko na i

    Če imaš slanino je sedaj čas , da jo  vržeš v posodo med čebulo in jo na hitro popražiš, da lepo zadiši. Dodaš še česen, hitro malo popražiš, 

  4. naslednji dan je še boljši

    notri streseš še pelate in jušno osnovo, notri vrneš piščanca, dodaš še lovor, ter na majhnem ognju kuhljaš 30 min.

  5. meso je verjetno že na pragu razpadanja, ga daš na krožnik, ven vzameš še lovorov list, vzameš palični mešalnik in zmiksaš predvsem čebulo in pelate, ostalo pač po želji, 

  6. probaš če je treba še kaj soliti, notri vrneš meso, da ga lepo pregreješ, potem pa serviraš na krožnike, priloga po želji, meni sede zraven frišna solata pa kajla kruha

Ključne besede: paprikaš