Print Options:

25.2. soparjeni Bao Buns z govedino

Način priprave
Kuhinja
Težavnost Intermediate
Time
Čas priprave: 30 mins Čas kuhanja: 4 hrs Dodatni čas: 60 mins Skupni čas: 5 hrs 30 mins
Temperatura kuhanja 160  °C
Porcij 4
Description

Bao bun ali Gua bao, znan tudi kot svinjska štručka. Tradicionalni nadev za gua bao je rezina rdeče kuhanega svinjskega trebuha, ki je običajno obložen z  suan caijem (vloženo gorčično zelenjavo), koriandrom in mletimi arašidi.

No še ena časovno malo bolj zahtevna zadeva, predvsem zaradi dolgotrajnega/počasnega kuhanja in pa dvojnega vzhajanja, je pa čakanje bogato poplačano
    kvasec
  • 480 ml toplo mleko
  • 40 g sladkor
  • 20 g suhi kvas
  • testo
  • 800 g moka
  • 20 g pecilni prašek (lahko soda)
  • 1 ž olivno olje
  • goveji nadev
  • 500 g govedina stegno (bolje short ribs, 2x toliko zaradi kosti)
  • 2 ž olivno olje
  • sol, poper
  • 1,5 dcl svetla sojina omaka
  • 1,5 dcl voda
  • 0,5 dcl belo vino
  • 80 g rjavi sladkor
  • 4 strok česen
  • 2 cm ingver
  • 2 čž sambal olek (za ženske -1, za dece +1)
  • čili
  • 4 kos mlada čebula
  • 2 ž med (javorjev sirup)
  • ali nadev s kozicami
  • 500 g kozice (samo repki)
  • 40 g korenje
  • 40 g zelena steblo
  • 40 g bambus (original vodni kostanj)
  • 2 čž mleti sladkor
  • 2 čž sol
  • 1 čž beli poper
  • 2 čž jedilni škrob
  • 2 kos beljak
  • 4 strok česen
  • čili
  • koriander
meso lahko pripravimo že en dan prej
    goveji nadev
  1. nisem dobil ne short ribsov, ne prs, tako da sem bil primoran vzeti stegno

  2. razrežemo na večje, čimbolj enako velike kose, jih dobro popramo in solimo

  3. v težki litoželezni posodi primerni za v pečico, 

  4. meso na olju popečemo z vseh strani

  5. popečeno meso vzamemo iz posode

  6. pripravimo vse sestavine 

  7. v posodo nalijemo sojino omako, vino, vodo, naribamo česen in ingver, dodamo sambal olek, sladkor in narezano mlado čebulo.

     

  8. v posodo vrnemo meso

  9. damo v pečico na 1600C, pokrito pečemo/kuhamo cca4 ure, odvisno od mesa, toliko časa, da jo z vilivo brez težav trgamo. vmes večkrat preverimo če je potrebno doliti vodo

  10. žemljice
  11. kvasec

    v skodelici zmešamo sestavine za kvasec, toplo mleko, sladkor in suhi kvas, premešamo, postavimo na toplo in počakamo cca 5 min, da nabrekne

  12. v posodo za gnetenje ali na pult damo moko in pecilni, na sredini naredimo ljamico in vanjo nalijemo vzhajan kvasec, dobro zzmešamo v testo in ga vsaj 5 min gnetemo

  13. testo premažemo z olivnim oljem in pokrijemo s folijo in postavimo  na toplo za cca 30 min, 

  14. oz toliko, da se velikost podvoji

  15. Nadev
  16. medtem ko testo vzhaja lahko pripravimo nadev

    kuhano/pečeno govedino z vilico raztrgamo

  17. narežemo še zelje in korenje, po želji pa še drugo zelenjavo

  18. še nadev iz kozic za ljubitelje morskih dobrot
  19. drobno narežemo korenje in zeleno

  20. dodamo še bambus ali če smo uspeli dobiti vodni kostanj

  21. dodamo še narezane kozice in začimbe, ter vse skupaj hitro popražimo, toliko da so kozice popečene, korenje pa še hrusta, odstavimo

  22. mošnjički
  23. 1. varianta

    testo na pomokani delovni površini z rokami zvaljamo v debelejšo klobaso (salamo), razdelimo na 24 enakih delov in oblikujemo kroglice

  24. kroglice sploščimo ali zvaljamo na velikost krofa in nadevamo

  25. zapremo kot mošnjiček in na vrhu dobro stisnemo, pustimo da vzhaja 30 min

  26. žemljice
  27. 2. varianta

    začetek lahko ponovimo

  28. ali pa testo razvaljamo na cca 5mm in z modelom za krofe izrežemo kroge, jih premažemo z oljem in prepognemo na polovico( s pomočjo palčk za jest) in pustimo vzhajati 30 min

  29. soparjenje
  30. v primerni posodi zavremo vodo in če imamo, pripravimo čimveč soparnikov, da bo šlo čimhitreje, če nimaš soparnika si pomagaš s kovinskim cedilom za testenine, mrežico za cvrtje...

    na dno damo originalne papirčke ali peki papir, da se ne bodo prijeli

  31. 1.varianta, 9 min

  32. 2. varianta, 9 min

    ne pozabi pokriti

  33. pripravi željene nadeve, kimči ali belo in rdeče zelje zmešano s palčkami korenja, dobro premešano in rahlo okisano, lahko pa pariko, paradižnik, sveže kumare...

  34. žemljico nadevamo z mesom in željeno zelenjavo in prelijemo s sriracho

  35. ali pa preprosto vzamemo mošnjiček in uživamo

Ključne besede: bao buns, gua bao, soparjene štručke