Print Options:

25.2. JNA Pasulj s prekajenim mesom

Način priprave
Kuhinja
Vrsta jedi , ,
Porcij 4
Description

Pasulj  je fižolova enolončnica iz navadno belega fižola, ki je priljubljena jed v balkanski kuhinji. Običajno je pripravljena z mesom, predvsem z dimljenim mesom, kot je prekajena slanina, klobasa in šunka, in je tipična zimska jed. Druge  uporabljene sestavine  sta še korenje in čebulo. Druga različica jedi s pečenim fižolom je znana kot prebranac

sestavine
  • 1 ž svinjska mast
  • 2 kos čebula
  • 5 cm zelena steblo
  • 1 kos korenje
  • 50 g panceta
  • 2 strok česen
  • 2 ž paprika v prahu
  • peteršilj
  • vegeta
  • sol, poper
  • 1 l jušna osnova (ali voda)
  • 40 dag prekajena svinjska rebra
  • 20 dag dimljene obrane kosti
  • 1 pločevinka velika beli fižol
  • 2 list lovor
navodila za pripravo
    simpl ke pasulj
  1. ta verzija je z že kuhanim fižolom, če hočeš namakati fižol preberi priložen original.

    v primerno veliko posodo damo mast in na njej pražimo narezano čebulo, zeleno, dodamo na kolobarje narezano korenje, zalijemo z vinom

    Ko je čebula povsem mehka dodamo še panceto, jo hitro popražimo, naribamo česen, zadišimo, dodamo še mleto papriko, premešamo, pazimo da ne zažgemo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo.

    Če uporabljaš vodo lahko notri vržeš zelenjavno kocko 

  2. dodamo še meso po izboru, peteršilj steblo in liste, zmanjšamo ogenj toliko, da komaj brbota in kuhamo 1 uro oz odvisno od mesa, ki ga uporabljamo - toliko da je kuhan.

    Meso vzamemo ven. Po dnu posode zajamemo čebulo in korenje, ter nekaj zajemalk dmo v kozarec za miksanje. Z blenderjem vsebino zmiksamo ter vrnemo nazaj v posodo, če se nam zdi še preredko postopek ponovimo do željene gostote. Preverimo okuse dodamo poper in po potrebi sol oz vegeto, po želji še čili. Meso vrnemo v posodo in pregrejemo 

  3. serviramo na krožnike postrežemo s svežim kruhom in solato

  4. še original, skenirano iz knjige "RECEPTURE ZA PRIPREMANJE JELA U JUGOSLOVENSKOJ NARODNOJ ARMIJI"
  5. količine so za eno osebo, brom pa dodaj po potrebi