25.03. Porova pita s šampinjoni
Opis
Preprosta pita, sestavine pa si prilagodite po svoje, ni nekega strogega pravila, malo pospravite hladilnik ali poglejte kaj je na vrtu, lahko pa skompinirate tudi s popečenim mesom, ostanki od žara... ali pa dodate samo popraženo panceto, če že ne gre brez mesa
testo je pa primerno prav tak oza sadne pite
sestavine
testo
nadev
Preliv
sir za posip
najbolj tečno je čakati testo, lahko ga pa narediš dan prej
testo
-
moko stresemo na delovno površino, naredimo jamico, notri damo sol, jajce in kislo smetano, okoli pa razporedimo hladno maslo
-
vse skupaj hitro zgnetemo v testo, vmes se bo drobilo..., ne obupaj, cca 5 min pa bo
-
žogico zavijemo v folijo in vsaj za 30 min postavimo v hladilnik, lahko pa čez noč
nadev
-
medtem ko čakamo, da se testo ohladi, se lotimo nadeva.
Na olivnem olju začnemo pražiti narezano čebulo in zeleno, solimo,
-
ko je čebula popražena, dodamo še por in ga na hitro cca 3 min popražimo, odvisno koliko želimo mehkega
-
na koncu dodamo še maslo, preverimo okuse, solimo, popramo, poberemo ven na krožnik
-
dodamo še kapljo olja če je potrebno, raje pa ne, ker bi radi gobe res popekli
-
ko so že malo rjave jih samo še malo posolimo in odstavimo
preliv
-
v primerni posodi za miksanje združimo vse sestavine za preliv in zmiksamo, preverimo okuse, po potrebi popravimo
sestavljanje
-
če imaš poceni pekač kot jaz, je najbolje, da ga obložiš s peki papirjem, sej veš uno foro, najprej ga ful zmečkaš pol se pa lepo prilega vsem vogalom.
Testo razvaljamo, malo večje kot model (moj model ima dno 24cm), testo najlažje prenesemo, tako da ga ovijemo na valjar in ga na modelu odvijemo, ne sekiraj se če ni enakomeren, strgan...
-
viške zapognemo nazaj notri, manjke poflikamo z viškom, enako strganine, no pa je tak ke bi ga profi naredu, pa še nč ne gre v nč
-
dodamo svoj nadev, eni ne marajo gob, zato je sam na polovici
-
zalijemo s prelivom; je je fejst tekoč
-
gor naribamo še sir, kolikor ga pač želimo
-
pa če rabiš še kajenskega
zaključek
-
vržemo v prej ogreto pečico na 1900C za 30 min ali več odvisno od debeline nadeva oz preliva
-
počakaj cca 5 min preden postrežeš, je hudo hudo vroče
-
nasledja izvedba pa je bila obogatena še s piščančjim mesom