Print Options:

24.3. Kreolska, rdeča Jambalaya

Način priprave
Kuhinja
Vrsta jedi , ,
Težavnost Beginner
Time
Čas priprave: 15 mins Čas kuhanja: 30 mins Skupni čas: 45 mins
Porcij 4
Description

Obstajata dve glavni verziji jambalaye, ki se razlikujeta po prisotnosti ali odsotnosti paradižnika. Kreolska je z, Kajunska pa brez paradižnika.

No tole je ene vrste rižota, je pa zelo okusno, se splača probat

sestavine
  • 1 kos chorizo
  • 2 ž olivno olje
  • 1 dcl belo vino
  • 4 kos piščančje stegno (brez kosti in kože)
  • 1 kos čebula
  • 1 kos rdeča paprika
  • 1 steblo zelena
  • 4 strok česen
  • 4 kos mlada čebula
  • 1 čž origano
  • 1 čž dimljena paprika
  • 0,5 čž kajenski poper
  • 0,5 čž timijan
  • 1 pločevinka mala pelati
  • 1 ž paradižnikova mezga
  • 320 g riž
  • 1 l piščančja jušna osnova
  • 16 kos kozice repki (olupljeni)
  • 8 kos češnjev paradižnik
  • peteršilj
  • sol, poper
  • 2 list lovor
  • 1 ščep muškatni orešček
  • 1 ščep piment
  • suha kreolska marinada
  • 1 čž čebula v prahu
  • 1 čž česen v prahu
  • 0,5 čž poper mleti črni
  • 0,5 čž poper mleti beli
  • 2 čž mleta paprika
  • 0,5 čž kajenski poper (po okusu)
  • 0,5 čž origano
  • 0,5 čž bazilika
  • 0,5 čž peteršilj
  • 0,5 čž timijan
navodila za pripravo
    marinada
  1. vse suhe sestavine za kreolsko marinado zmešamo v skodelici

  2. če bedra še niso brez kosti, jih izkoščičimo in odstranimo kožo

  3. kosti in kožo lahko uporabimo za jušno osnovo

  4. stegna razrežemo na manjše kose in jih z vseh strani dobro potresemo z mešanico začimb, pustimo da se marinira 15-20 min, en počasen pir

  5. narezan chorizo popečemo, da spusti maščobo in malo porjavi

  6. chorizo stresemo na krožnik in v ponvo dodamo piščančja stegna, popečemo z vseh strani, ni nujno, da je prepečen skozi, ker se bo še kuhal

  7. piščanca stresemo k chorizu, v ponev pa damo narezano čebulo, zeleno, mlado čebulo in rdečo papriko, solimo in popramo

  8. zalijemo z vinom, počakamo da izhlapi, dodamo nastrgan česen, zadišimo

  9. če ni dovolj olja dodamo še žlico in dodamo riž, dobro premešamo, da je riž lepo povsod prevlečen z maščobo

  10. dodamo jušno osnovo, začimbe, pelate in mezgo, dobro premešamo

  11. dodamo piščanca in chorizo, pokrijemo in kuhamo cca 18 min

  12. dodamo še kozice in na pol prerezan češnjev paradižnik, kuhamo še 2 min, ugasnemo odstavimo in počivamo še 2 min

  13. serviramo in potresemo še s peteršiljem

Ključne besede: jambalaya, kozice, Amerika