Obstajata dve glavni verziji jambalaye, ki se razlikujeta po prisotnosti ali odsotnosti paradižnika. Kreolska je z, Kajunska pa brez paradižnika.
No tole je ene vrste rižota, je pa zelo okusno, se splača probat
vse suhe sestavine za kreolsko marinado zmešamo v skodelici
če bedra še niso brez kosti, jih izkoščičimo in odstranimo kožo
kosti in kožo lahko uporabimo za jušno osnovo
stegna razrežemo na manjše kose in jih z vseh strani dobro potresemo z mešanico začimb, pustimo da se marinira 15-20 min, en počasen pir
narezan chorizo popečemo, da spusti maščobo in malo porjavi
chorizo stresemo na krožnik in v ponvo dodamo piščančja stegna, popečemo z vseh strani, ni nujno, da je prepečen skozi, ker se bo še kuhal
piščanca stresemo k chorizu, v ponev pa damo narezano čebulo, zeleno, mlado čebulo in rdečo papriko, solimo in popramo
zalijemo z vinom, počakamo da izhlapi, dodamo nastrgan česen, zadišimo
če ni dovolj olja dodamo še žlico in dodamo riž, dobro premešamo, da je riž lepo povsod prevlečen z maščobo
dodamo jušno osnovo, začimbe, pelate in mezgo, dobro premešamo
dodamo piščanca in chorizo, pokrijemo in kuhamo cca 18 min
dodamo še kozice in na pol prerezan češnjev paradižnik, kuhamo še 2 min, ugasnemo odstavimo in počivamo še 2 min
serviramo in potresemo še s peteršiljem