24.3. Kreolska, rdeča Jambalaya
Opis
Obstajata dve glavni verziji jambalaye, ki se razlikujeta po prisotnosti ali odsotnosti paradižnika. Kreolska je z, Kajunska pa brez paradižnika.
No tole je ene vrste rižota, je pa zelo okusno, se splača probat
sestavine
suha kreolska marinada
navodila za pripravo
marinada
-
vse suhe sestavine za kreolsko marinado zmešamo v skodelici
-
če bedra še niso brez kosti, jih izkoščičimo in odstranimo kožo
-
kosti in kožo lahko uporabimo za jušno osnovo
-
stegna razrežemo na manjše kose in jih z vseh strani dobro potresemo z mešanico začimb, pustimo da se marinira 15-20 min, en počasen pir
-
narezan chorizo popečemo, da spusti maščobo in malo porjavi
-
chorizo stresemo na krožnik in v ponvo dodamo piščančja stegna, popečemo z vseh strani, ni nujno, da je prepečen skozi, ker se bo še kuhal
-
piščanca stresemo k chorizu, v ponev pa damo narezano čebulo, zeleno, mlado čebulo in rdečo papriko, solimo in popramo
-
zalijemo z vinom, počakamo da izhlapi, dodamo nastrgan česen, zadišimo
-
če ni dovolj olja dodamo še žlico in dodamo riž, dobro premešamo, da je riž lepo povsod prevlečen z maščobo
-
dodamo jušno osnovo, začimbe, pelate in mezgo, dobro premešamo
-
dodamo piščanca in chorizo, pokrijemo in kuhamo cca 18 min
-
dodamo še kozice in na pol prerezan češnjev paradižnik, kuhamo še 2 min, ugasnemo odstavimo in počivamo še 2 min
-
serviramo in potresemo še s peteršiljem