Ajvar je po drugi svetovni vojni postal priljubljena priloga po vsej Jugoslaviji, priljubljen pa je tudi v jugovzhodni Evropi. Ajvar ima nekaj različic. "Domači leskovački ajvar" in "makedonski ajvar" sta registrirana pri Svetovni organizaciji za intelektualno lastnino zaradi zaščite blagovnih znamk.
paprike dobro operemo in res dobro pregledamo, da niso gnile ali plesnive
papriko prerežemo na pol, odstranimo peclje in vse bele dele, peške pa pač po želji, meni pašejo če so notri, marsikomu pa ne.
če boš peške dal notri jih prej dobro preglej in daj notri res samo lepe in zdrave, ostale raje zavrzi, je preveč dela, da bi se ti potem pokvaril
narežeš na cca 3x3 cm al pa kej tacga
dodamo še narezano čebulo
dodamo česen in še čili,
pač po želji
dodamo še kis, tale je precej močan, če uporabljaš kakšno light verzijo pojačaj
še olje in sol in sladkor
no zdaj se pa začne trpljenje, na zmernem ognju mešamo dokler ne zavre, na vsake toliko premešaj da se ti ne prime
ko zavre zmanjšamo ogenj, toliko da brbota
poiščemo prijatelja za naslednje 3 ure
tekočina mora precej povreti, vsaj za 1/3 ali celo na 1/2(se lepo vidi na sliki), potem pa se šele lotimo miksanja, če boš prekmalu zmiksal, bo preveč tekoč, ga je pa potem težko povreti, ker dela mehurje in šprica vsepovsod
ko je tekočina dovolj povrela, vzamemo blender in zmiksamo, ogenj damo res na minimum, samo toliko da ostane toplo med polnjenjem kozarcev, vmešamo še zenf, dobro premešamo in napolnimo v kozarce.
Kozarci naj bodo res dobro oprani, pokrovčke vzami nove in vse kar poliješ po robu dobro obriši s papirnato brisačko.
napolniš do cca 1cm pod robom, dobro zapreš s pokrovčkom in zaviješ v brisače ali deko, da se počasi ohladi.
po odprtju ga hrani v hladilniku, uporabljaj čisto žlico, pa ti ne bo splesnel kar nekaj mesecev, ga boš sigurno prej pojedel