Print Options:

23.7. Južnoafriški Bobotie

Kuhinja
Vrsta jedi ,
Težavnost Intermediate
Time
Čas priprave: 20 mins Čas kuhanja: 60 mins Skupni čas: 1 hr 20 mins
Temperatura kuhanja 180  °C
Porcij 4
Description

Hja, tole je najbližje mesnemu narastku z marmelado, ma itak je brezveze iskat vzporednico z našo kuhinjo, je pa odlično.

Prvi recept za bobotie se je pojavil v nizozemski kuharski knjigi leta 1609. Nato so ga odnesli v Južno Afriko

sestavine
  • 2 kos kruh (toast)
  • 1.5 deciliter mleko
  • 2 žlica olivno olje
  • 25 gramov maslo
  • 2 kos čebula
  • 1 deciliter belo vino
  • 2 list karijev (ali lovor)
  • 4 strok česen
  • 1 kilogram mleta govedina
  • 2 centimetra ingver
  • 1 čajna žlička kurkuma
  • 4 čajna žlička curry prah (po želji mild/hot)
  • 1 čajna žlička origano
  • 1 čajna žlička bazilika
  • 0.5 čajna žlička piment
  • 1 ščep mleti klinčki
  • 2 žlica mangov chutney (ali marelična, breskova marmelada)
  • 3 ž rozine
  • 2 žlica jabolčni kis
  • jajčni preliv
  • 2 kos jajce
  • 1.5 deciliter mleko
  • 1.5 deciliter sladka smetana
  • 4 listov lovor
  • sol, poper
  • 0.5 čajna žlička kurkuma
  • solata
  • paradižnik
  • rdeča čebula
  • kumara
  • jabolčni kis
  • riž
  • 1 čajna žlička kurkuma
  • 320 gramov riž
Instructions
  1. kruh namočiš v mešanico mleka in smetane

  2. čebulo in 2 karijeva lista pražiš na mešanici olivnega olja in masla, ko je zmehčana dodamo nastrgan česen, ko zadiši dodamo mleto meso

  3. mleto meso lepo popražimo, dodadamo curryjev prah po našem izboru in ostale začimbe

  4. dodamo še rozine, chutney ali marmelado, mezgo,1čž sol, poper,  jabolčni kis in kuhljamo pokrito 10 min

  5. dodamo še odcejen namočen kruh in narezane mandlje, dobro premešamo, zalijemo z 1 dcl vode ali jušne osnove, pokuhamo tekočino cca 5 min

  6. vmes pripravimo jajčno mešanico s kurkumo in mlekom, sol in poper, vse skupaj dobro stepemo

  7. meso damo v pekač in prelijemo z jajčno zmesjo, damo v pečico ogreto na 180 za 40 min

  8. medtem, ko se peče, skuhamo še riž s kurkumo

  9. ter pripravimo solato

  10. ko je bobotie zlatorjavo zapečen ga vzamemo iz pečice in takoj postrežemo

  11. posterežemo z mangovim chutneyem in solato

Ključne besede: Bobotie, South African dish, tradicionalna južnoafriška jed