Prvi recept za riž s sardoni najdemo v razpravi iz leta 1764
Ribe očistimo in odstranimo še kost- podrobno je opisano pri »sardelah na šavor«.
Ke smo glih pacal pa sm uzel 1,5 kg sardel, pa sem iz 0,5 naredu še šavor za Blanko de mi ne bo skoz težila kdaj ji bom naredu.
Na olju ali masti pražimo narezano čebulo, jo solimo, popramo in zalijemo z vinom. Na zmenem ognju jo pražimo da povsem upade, po potrebi jo vmes zalivamo z vodo, še bolje z jušno osnovo, zelenjavno ali ribjo. Dodamo še rozine ki smo jih prej imeli 30 min namočene v topli vodi in pinjole. Ko je čebula popražena dodamo riž, ga posteklenimo in zalijemo z jušno osnovo ali vodo, vmes dodamo še žafran za lepo rumeno barvo riža in piment. Ko je riž popil vso tekočino in je že skoraj kuhan ga odstavimo, vmešamo še koper in peteršil
Na zmenem ognju jo pražimo da povsem upade,
po potrebi jo vmes zalivamo z vodo, še bolje z jušno osnovo, zelenjavno ali ribjo. Dodamo še rozine ki smo jih prej imeli 30 min namočene v topli vodi in pinjole. Ko je čebula popražena dodamo riž, ga posteklenimo in zalijemo z jušno osnovo ali vodo, vmes dodamo še žafran za lepo rumeno barvo riža in piment.
Ko je riž popil vso tekočino in je že skoraj kuhan ga odstavimo, vmešamo še koper in peteršilj
Ok, vmes ko čakamo na riž do konca pripravimo ribe. Očiščene in sfilirane ribe solimo, če si za, posuješ še kajenski poper in povaljamo v koruzni moki
Vzamemo primerne posodice, jih res dobro namažemo z maslom, da se ribe ne bodo prijele.
Na dno zložimo eno plast rib, potem pa jih postavimo še pokonci okoli celotne posodice.
V sredino nadevamo riž
ga prekrijemo s pokončnimi ribami,
če so ribice premajhne in ne prekrijejo riža v celoti, dodamo še dodatne ribe.
Lahko pripraviš več majhnih porcij ali pa vse skupaj v eni veliki posodi in potem narežeš kot torto. Meni je lažje pripraviti manjše za eno osebo tako da lahko ločim pekoče od nepekočih
Po vrhu pokapljamo malo olivnega olja, damo v pečico na 1800C za 25 min.
Morda komu ta jed ne bo povsem po volji, ker so v rižu rozine, zato je smiselno posebej pripraviti še nekaj sardel/inčunov samo povaljanih v moki
in ocvrtih
Ko je pečeno, vzamemo iz pečice in 5-10 min pustimo, ker bo šlo lažje iz posodic
če ti paše posuješ še s peteršiljem in zraven postrežeš s krhljem limone