Obstaja veliko vrst mesnih kroglic z različnimi vrstami mesa in začimbami. Izraz se včasih razširi na brezmesne različice na osnovi zelenjave ali rib; slednje so splošno znane tudi kot ribje kroglice.
Starodavna rimska kuharska knjiga Apicius je vsebovala številne recepte za mesne kroglice.
Apicij, znan tudi kot De re culinaria ali De re coquinaria (O kuhanju), je zbirka rimskih kuharskih receptov, ki so bili morda sestavljeni v petem stoletju našega štetja[1] ali prej.
v posodo damo mast ali olje in na njej pražimo čebulo, solimo, zalijemo z vinom in po potrebi z jušno osnovo
ko je čebula povsem mehka dodamo nariban česen, ga zadišimo in dodamo mleto papriko. dobro premešamo in hitro nekaj sekund popražimo, pazi da ne zažgeš in odstavimo
v posodo dodamo mleto meso po izboru, najbolje mešano, če delaš samo goveje, dodaj kakšen jajček več, da ne bo prepusta masa.
dodamo polovico pražene čebule in parmezan
dodamo še vse začimbe, zenf in jajce, ter vse skupaj res dobro premešamo, najlažje z rokami
drobtine uporabimo grobe, dodajamo jih po potrebi, da osušimo maso, toliko da se ne prijemlje na roke.
za nekaj časa postavimo na stran, da drobtine vpijejo odvečno vlago
če bo masa premokra, boš težko naredil žogice, med kuhanjem pa lahko tudi razpadejo
mocarelo narežemo na koščke
če si že delal arancine potem bo tole simpl, drugač pa tud ni pretežko
roko si pomokaš, z žlico konkretno zajameš maso in jo z njo na dlani tudi potlačiš
na sredino daš košček mocarele
roko začneš zapirati
malo si pomagaš še z drugo roko in narediš kroglico
povaljaš jo še v moki
in jo daš v čakalnico
v ponvo damo maslo in olivno olje, stopimo
dodamo žogice
in jih z vseh strani lepo hrustljavo popečemo, - no pa ne jih še takoj pojest, (čeprav ne vem zakaj ne)
vmes smo imeli dovolj časa, da smo v posodi ponovno segreli drugo polovico čebule in popražimo še kose slanine
ko je vse skupaj popraženo, zalijemo s pelati dodamo začimbe in premešamo
ko so žogice popečene jih prelagamo direktno v omako
komaj brbotajoče kuhamo 30 min, če želimo 5 min pred koncem v omako ubijemo jajce, bo kot poširano, 2 min pred koncem pa dodamo še večje koščke mocarele, pazi tako na jajce kot na mocarelo, da ti ne pobegneta