Print Options:

22.1. Čufte / mesne kroglice z mozarello

Kuhinja
Težavnost Beginner
Time
Čas priprave: 45 mins Čas kuhanja: 30 mins Skupni čas: 1 hr 15 mins
Porcij 4
Description

Obstaja veliko vrst mesnih kroglic z različnimi vrstami mesa in začimbami. Izraz se včasih razširi na brezmesne različice na osnovi zelenjave ali rib; slednje so splošno znane tudi kot ribje kroglice.

Starodavna rimska kuharska knjiga Apicius je vsebovala številne recepte za mesne kroglice.

Apicij, znan tudi kot De re culinaria ali De re coquinaria (O kuhanju), je zbirka rimskih kuharskih receptov, ki so bili morda sestavljeni v petem stoletju našega štetja[1] ali prej.

Zraven se vrhunsko poda pire krompir.
    Pražena čebula
  • 2 ž svinjska mast (ali olje)
  • 2 kos čebula
  • 6 strok česen
  • 1 dcl jušna osnova goveja
  • 1 dcl belo vino
  • 1 ž mleta paprika
  • žogice
  • 600 g mleto meso
  • 0,5 kos pražena čebula
  • 40 g parmezan
  • 2 kos jajce
  • 2 čž gorčica
  • 1 ž worchester omaka
  • 1 čž bazilik
  • 1 čž origano
  • 0,5 čž timijan
  • 1 ščep muškatni orešček
  • 1 ž peteršilj sveži
  • sol, poper
  • kajenski poper (po želji)
  • 100 g mozzarella
  • Omaka
  • 4 rezina prešana slanina
  • 0,5 kos pražena čebula
  • 10 cm steblo zelena
  • 1 pločevinka velika pelati
  • 1 čž bazilika
  • 1 čž origano
  • 0,5 čž timijan
  • peteršilj (stebla od prej)
  • 4,5 dcl jušna osnova (ali voda)
  • sol, poper
  • vegeta
  • 1 ž sladkor
  • 1 ščep muškatni orešček
  • 1 ž paradižnikova mezga
  • 1 pest olive
  • jajce
  • mocarela
najprej pripravimo praženo čebulo, skupaj za omako in žogice
    Pražena čebula
  1. v posodo damo mast ali olje in na njej pražimo čebulo, solimo, zalijemo z vinom in po potrebi z jušno osnovo

  2. ko je čebula povsem mehka dodamo nariban česen, ga zadišimo in dodamo mleto papriko. dobro premešamo in hitro nekaj sekund popražimo, pazi da ne zažgeš in odstavimo

  3. Žogice
  4. v posodo dodamo mleto meso po izboru, najbolje mešano, če delaš samo goveje, dodaj kakšen jajček več, da ne bo prepusta masa.

    dodamo polovico pražene čebule in parmezan

  5. dodamo še vse začimbe, zenf in jajce, ter vse skupaj res  dobro premešamo, najlažje z rokami

  6. drobtine uporabimo grobe, dodajamo jih po potrebi, da osušimo maso, toliko da se ne prijemlje na roke.

    za nekaj časa postavimo na stran, da drobtine vpijejo odvečno vlago

    če bo masa premokra, boš težko naredil žogice, med kuhanjem pa lahko tudi razpadejo

  7. mocarelo narežemo na koščke

  8. če si že delal arancine potem bo tole simpl, drugač pa tud ni pretežko

    roko si pomokaš, z žlico konkretno zajameš maso in jo z njo na dlani  tudi potlačiš

    na sredino daš košček mocarele

  9. roko začneš zapirati

  10. malo si pomagaš še z drugo roko in narediš kroglico

  11. povaljaš jo še v moki

  12. in jo daš v čakalnico

  13. v ponvo damo maslo in olivno olje, stopimo

  14. dodamo žogice

  15. in jih z vseh strani lepo hrustljavo popečemo, - no pa ne jih še takoj pojest, (čeprav ne vem zakaj ne)

  16. Omaka
  17. vmes smo imeli dovolj časa, da smo v posodi ponovno segreli drugo polovico čebule in popražimo še kose slanine

  18. ko je vse skupaj popraženo, zalijemo s pelati dodamo začimbe in premešamo

    ko so žogice popečene jih prelagamo direktno v omako

  19. komaj brbotajoče kuhamo 30 min, če želimo 5 min pred koncem v omako ubijemo jajce, bo kot poširano, 2 min pred koncem pa dodamo še večje koščke mocarele, pazi tako na jajce kot na mocarelo, da ti ne pobegneta

Ključne besede: čufte, mesne kroglice, meatballs