To ti je recept za dan ko imaš malo več časa, verjetno boš kakšno nedeljo na kavču z lahkoto mal vmes pogledal kaj se dogaja v kastroli. Sam postopek ni zakompliciran, če ti kera sestavina ni všeč ali ni pri roki jo lahko izpustiš, razen samega mesa in čebule seveda.
Pr mesarju vzameš goveje stegno brez kosti pa če imaš možnost naj ti zrezke odreže mesar in spusti čez mašino, če ne pa jih doma mal potolčeš. Če se ti ne da kuhat celo popoldne pa lahko vzameš tud teletino, je pa mal dražja.
Če boš na koncu zadovoljen z okusom drugič pojačaj količino, jest jih enkrat skuham, pol jih pa še v skrinjo dam, ke so mi res dobri pa si jih pol ven iz skrinje dam kadar nimam cajta kuhat, bi pa vseeno rad dobro jedel, pa tud če je zravn samo kruh pa rdeča pesa.
Zrezke po obeh straneh soliš, popraš, po okusu, lahko tud čili, lepo namažeš z gorčico, če je možno delno mleto.
V globjo posodo damo maslo in malo olja in na srednjem ognju segrejemo
zrezke na obeh straneh hitro popečemo, vse skupaj pretresemo na krožnik.
V isti posodi na žlici olja pražimo nasekljano čebulo, zalijemo z vinom, do mehkega, dodamo nastrgan česen, korenje narezan na kolobarje prav tako por, pražimo cca 2 min
zalijemo z govejo osnovo, dodamo nasekljan inčun in v posodo vrnemo zrezke. ogenj zmanjšamo toliko da omaka samo nežno brbota, dodamo muškatni orešček, majaron, timijan in kapre. Če zrezki niso pokriti s tekočino dodamo še malo vode., pokrijemo s pokrovko tako da samo malo uhaja para. Kuhamo 1 uro vmes vsakih 15 min preverimo ali je še dovolj tekočine, če ni dodamo vodo. Po eni uri dodamo še kocko za pečenko. Po 15 min preverimo okus in trdoto mesa. Če imamo teletino bi moralo biti že mehko, drugač pa kuhljamo dokler ni mehko, meni je všeč tolk da že skorej razpada, sploh če bodo zraven testenine al pa riž, tko de noža sploh ne rabš. Včas dobiš kšno pretegneno kravo, pomoje že na smrtn ketn, tko de jo morš tud dve ure al pa več kuhat, na srečo pa ta pametn zmer odneha in so na koncu zrezki vedno mehki- no jest sm tele na sliki 2,5 ure, pa še niso začel razpadat so pa bli mehki.
Če se nam zdi omak preveč redka, nikar ne uporabljajte moke, je treba želodec mal šparat, preprosto vzameš palični mešalnik, mal k sebi potegneš čebulco pa jo zmiksaš, premešaš pa vid šal je še dost gosto, če ne pa še mal pa je.
No Zravn gre praktičn vse od navadnega kruha, polente, riža, testenin do tenstanga krompirja al pa vrhunskih kruhovih knedlov, ki jih najdeš med recepti. Zravn pa še sezonsko solato al pa kero mešano po tvojem okusu. Na koncu pa v čast krave-prežvekovanje na kavču.