Print Options:

21.4. Jamajški Piščanec – Jerk Chicken

Kuhinja ,
Vrsta jedi ,
Težavnost Intermediate
Time
Čas priprave: 15 mins Čas kuhanja: 45 mins Dodatni čas: 12 hrs Skupni čas: 13 hrs
Temperatura kuhanja 200  °C
Porcij 4
Description

Med invazijo na Jamajko leta 1655 so španski kolonisti osvobodili svoje zasužnjene Afričane, ki so pobegnili na jamajško podeželje, se pomešali s preostalimi Taínosi,  in postali nekateri od prvih jamajških maronov 

Če imaš res rad hudo pekočo hrano, potem uporabi škotsko kapico, drugače si prilagodi svojemu okusu, .
    marinada
  • 2 žlica olivno olje
  • 4 kos mlada čebula
  • 2 centimetra ingver
  • 4 strok česen
  • 2 kos šalotka
  • 2 čajni žlički origano
  • 2 čajni žlički Piment
  • 2 čajni žlički Timijan
  • 0,5 čajna žlička Muškatni orešček
  • žlica Temna sojina omaka
  • 1 žlica Kečap
  • 1 čajna žlička poper
  • 1 kos sok pomaranče (ali ananasov sok)
  • 0,5 kos limona (sok)
  • 2 žlici rum (po želji/okusu, no obvezno)
  • čili (škotska kapica ali po okusu)
  • meso
  • 1 kos cel piščanec (ali)
  • 6 kos bedra (ali)
  • 8 kos stegno
  • riž
  • 200 gramov riž (basmati)
  • 1 pločevinka mala kokosova krema (ali kokosovo mleko)
  • 1 čajna žlička piment
  • Sol
  • 1 kos mlada čebula
  • 0,5 čajna žlička Timijan
  • Donalova salsa
  • 1 kos mango
  • 1 kos kumara
  • 0,5 kos limona (sok)
  • Sol, poper
  • 1 kos šalotka
navodila za pripravo
    vzemi si čas
  1. marinada

    najprej pripravi suho jerk mešanico

  2. če imaš celega piščanca, ga prežeš po hrbtu (ali vzameš hrbet proč in skuhaš osnovo) in ga razpreš.

    Na več mestih ga zarežeš, da bo mesek tud notri okusen.

    enako storiš tudi če imaš kose.

  3. ne šparat z jerk začimbami, najpej soliš in popraš, potem pa ga bogato potresi z vseh strani in dobro zmasiraj in ga počivaj vsaj eno uro

  4. ta čas pripravimo še mokro mešanico, vse sestavine damo v posodo

  5. in dobro zmiksamo

  6. piščanca bogato namažemo, pokrijemo s folijo in čez noč postavimo v hladilnik.

    če se ti res mudi ga mariniraj vsaj dve uri, ampak to ni to

  7. peka
  8. peči se mora na roštilju, na ognju, če pa ne gre bo tudi pečica ok

    naslednji dan ga vsaj 2 uri pred peko vzemi iz hladilnika

    Pečico ogrej na 2200C ventilatorska oz. 240 navadna

    Če imaš kose piščanca jih lahko prej popečeš na ponvi 3-4 min na vsaki strani, da skrajšaš čas v pečici in že takoj dobiš hrustljavo kožo.

  9. piščanca položi na mrežo, spodaj pa globoki pekač, kamor bo odtekala oamak in maščoba, lahko pa bomo dolili še kakšen dcl vode, da se bo lepše pekel

  10. pečemo 30 -45 min odvisno od velikosti piščanca (notranja temp 710C), na koncu ga še z 10 min pečemo na gril varianti če jo imamo, ali pa ga premaknemo na zgornjo rešetko in vklopimo zgornji grelec

  11. riž
  12. vmes ko se meso peče, imamo dovolj časa da skuhamo riž. Riž dobro operemo, v posodo damo kokosovo kremo in vodo, solimo,  dodamo narezano mlado čebulo, timijan in piment, zavremo in skuhamo riž po navodilih

  13. odcedimo in ga z vilicami" prezračimo", da so zrna ločena

  14. salsa
  15. na male kockice narežemo mango, kumaro in čebulo, prelijemo z limoninim sokom, solimo in popramo.

     Jamajčani bi definitivno dodali še svež narezan čili

  16. dušena zelenjava
  17. verjetno vsem ne bo všeč salsa, pa poglej v hladilnik, če je kaj za podušit, šparglji, zelje, špinača ali kot pri meni pak choi.

    v ponvo naliješ 2-3 žlice jušne osnove, pak choi razkosaš in posamezna stebla narežeš na trdi in mehki del, najprej dušimo trde dele, pokrijemo s pokrovko in ko je skoraj mehko dodamo še mehki del, hitro podušimo da je še hrustljavo in dodamo še žlico masla.

  18. omaka
  19. verjetno je nekaj marinade ostalo, jo zalijemo z jušno osnovo in pokuhamo cca 5 min

  20. zaključek
  21. piščanca razkosamo in skupaj z ostalimi prilogami damo na mizo, pa naj si vsak sam izbere kaj mu paše

Ključne besede: Jamajka, piščanec jerk