Med invazijo na Jamajko leta 1655 so španski kolonisti osvobodili svoje zasužnjene Afričane, ki so pobegnili na jamajško podeželje, se pomešali s preostalimi Taínosi, in postali nekateri od prvih jamajških maronov
najprej pripravi suho jerk mešanico
če imaš celega piščanca, ga prežeš po hrbtu (ali vzameš hrbet proč in skuhaš osnovo) in ga razpreš.
Na več mestih ga zarežeš, da bo mesek tud notri okusen.
enako storiš tudi če imaš kose.
ne šparat z jerk začimbami, najpej soliš in popraš, potem pa ga bogato potresi z vseh strani in dobro zmasiraj in ga počivaj vsaj eno uro
ta čas pripravimo še mokro mešanico, vse sestavine damo v posodo
in dobro zmiksamo
piščanca bogato namažemo, pokrijemo s folijo in čez noč postavimo v hladilnik.
če se ti res mudi ga mariniraj vsaj dve uri, ampak to ni to
naslednji dan ga vsaj 2 uri pred peko vzemi iz hladilnika
Pečico ogrej na 2200C ventilatorska oz. 240 navadna
Če imaš kose piščanca jih lahko prej popečeš na ponvi 3-4 min na vsaki strani, da skrajšaš čas v pečici in že takoj dobiš hrustljavo kožo.
piščanca položi na mrežo, spodaj pa globoki pekač, kamor bo odtekala oamak in maščoba, lahko pa bomo dolili še kakšen dcl vode, da se bo lepše pekel
pečemo 30 -45 min odvisno od velikosti piščanca (notranja temp 710C), na koncu ga še z 10 min pečemo na gril varianti če jo imamo, ali pa ga premaknemo na zgornjo rešetko in vklopimo zgornji grelec
vmes ko se meso peče, imamo dovolj časa da skuhamo riž. Riž dobro operemo, v posodo damo kokosovo kremo in vodo, solimo, dodamo narezano mlado čebulo, timijan in piment, zavremo in skuhamo riž po navodilih
odcedimo in ga z vilicami" prezračimo", da so zrna ločena
na male kockice narežemo mango, kumaro in čebulo, prelijemo z limoninim sokom, solimo in popramo.
Jamajčani bi definitivno dodali še svež narezan čili
verjetno vsem ne bo všeč salsa, pa poglej v hladilnik, če je kaj za podušit, šparglji, zelje, špinača ali kot pri meni pak choi.
v ponvo naliješ 2-3 žlice jušne osnove, pak choi razkosaš in posamezna stebla narežeš na trdi in mehki del, najprej dušimo trde dele, pokrijemo s pokrovko in ko je skoraj mehko dodamo še mehki del, hitro podušimo da je še hrustljavo in dodamo še žlico masla.
verjetno je nekaj marinade ostalo, jo zalijemo z jušno osnovo in pokuhamo cca 5 min
piščanca razkosamo in skupaj z ostalimi prilogami damo na mizo, pa naj si vsak sam izbere kaj mu paše