Na splošno je čebula veljala za kmečko hrano in višji sloji so se je izogibali: sredi 18. stoletja je kuharska knjiga glavnega kuharja francoskega princa vsebovala recept za »kmečko čebulno juho« – soupe à l'oignon à la Paysanne.
čebulo narežemo na lističe
v primerno veliki posodi stopimo maslo z olivnim oljem in na njem pražimo čebulo na zmernem ognju pokrito cca 15 min, solimo, popramo, dodamo timijan in lovor
po potebi zalivamo z jušno osnovo, po 15 minutah odkrijemo, ko tekočina povre dodamo sladkor in dobro premešamo, na hitro popražimo, pazi da ne zažgeš in po potrebi zalijemo. Pražimo še 15 min, zalijemo z vinom in povečamo ogenj, da alkohol povre- cca 5 min
vmes narežemo bageto in jo damo v pečico na 2000C
popečemo cca 8 min do zlatorjave barve
ko vino povre, zalijemo z 1 litrom jušne osnove na zmernem ognju kuhljamo 10 min, preverimo okuse dosolimo, dodamo še muškatni orešček.
S penovko polovimo cca 50% čebule jo v drugi posodici zmiksamo in vrnemo, da zgostimo juho, odstranimo lovor
prelijemo v 4 primerne ognjevarne posodice, ne do roba, ker gor položimo popečene kruhke, ki jih natremo s strokom česna in preko naribamo sir
postavimo v prej ogreto pečico- zgornji žar, 2200C cca 5 min oz da sir stopi in ujame malo brown boje