Print Options:

21.3. Francoska Čebulna juha

Kuhinja ,
Vrsta jedi ,
Težavnost Beginner
Time
Čas priprave: 10 mins Čas kuhanja: 60 mins Skupni čas: 1 hr 10 mins
Porcij 4
Description

Na splošno je čebula veljala za kmečko hrano in višji sloji so se je izogibali: sredi 18. stoletja je kuharska knjiga glavnega kuharja francoskega princa vsebovala recept za »kmečko čebulno juho« – soupe à l'oignon à la Paysanne.

sestavine
  • 1 kg čebula
  • 2 ž olivno olje
  • 2 ž maslo
  • 1,5 ž sladkor
  • 1 strok česen
  • sol, poper
  • 2 dcl belo vino
  • 1,5 l jušna osnova
  • 0,5 čž timijan
  • 3 list lovor
  • 1 ščep muškatni orešček
  • 8 rezina bageta
  • grojer (čedar, ementaler...)
navodila za pripravo
  1. čebulo narežemo na lističe

  2. v primerno veliki posodi stopimo maslo z olivnim oljem in na njem pražimo čebulo na zmernem ognju  pokrito cca 15 min, solimo, popramo, dodamo timijan in lovor

  3. po potebi zalivamo z jušno osnovo, po 15 minutah odkrijemo, ko tekočina povre dodamo sladkor in dobro premešamo, na hitro popražimo, pazi da ne zažgeš in po potrebi zalijemo. Pražimo še 15 min, zalijemo z vinom in povečamo ogenj, da alkohol povre- cca 5 min

  4. vmes narežemo bageto in jo damo v pečico na 2000C

  5. popečemo cca 8 min do zlatorjave barve

  6. ko vino povre, zalijemo z 1 litrom jušne osnove na zmernem ognju kuhljamo 10 min, preverimo okuse dosolimo, dodamo še muškatni orešček.

    S penovko polovimo cca 50% čebule jo v drugi posodici zmiksamo in vrnemo, da zgostimo juho, odstranimo lovor

  7. prelijemo v 4 primerne ognjevarne posodice, ne do roba, ker gor položimo popečene kruhke, ki jih natremo s strokom česna in preko naribamo sir

  8. postavimo v prej ogreto pečico- zgornji žar, 2200C cca 5 min oz da sir stopi in ujame malo brown boje

Ključne besede: juha, Francija, domača kuhinja