Print Options:

21.1. Pohančki telečji in piščančji

Način priprave
Vrsta jedi ,
Težavnost Beginner
Time
Čas priprave: 30 mins Čas kuhanja: 20 mins Skupni čas: 50 mins
Temperatura kuhanja 170  °C
Porcij 4
Description

Po pripovedki je feldmaršal Joseph Radetzky von Radetz prinesel recept iz Italije na Dunaj leta 1857. Leta 2007 je jezikoslovec Heinz-Dieter Pohl lahko dokazal, da je bila ta zgodba izmišljena. Po Pohlu je jed prvič omenjena v povezavi z Radetzkym leta 1869 v italijanski gastronomski knjigi (Guida gastronomica d'Italia), ki je bila v nemščini objavljena leta 1871 kot Italien tafelt, in trdi se, da se je zgodba namesto tega nanašala na cotoletto alla milanese. Pred tem je bila zgodba v Avstriji neznana. Legenda Radetzky pa temelji na tej knjigi, ki trdi, da je grof Attems, adjutant avstrijskega cesarja Franca Jožefa I., dal obvestilo Radetzkega o razmerah v Lombardiji in v opombi ob robu omenil okusen telečji zrezek. Ko se je Radetzky vrnil, je cesar od njega osebno zahteval recept.

Variant je toliko kot hočeš, prav tako razpon mesa, čeprav original je teletina
  • 500 g piščančja prsa
  • 250 g telečji zrezki
  • 250 g svinjska ribica
  • 4 kos jajce
  • 100 g moka (za paniranje)
  • drobtine grobe
  • drobtine fine
  • panko drobtine
  • 100 g parmezan
  • sol, poper
  • sol, čili
  • kajenski poper
  • 1 ž gorčica
  • mleta paprika
  • vegeta
  • sezam
  • olje za cvrtje
No, da nam bo jasno; preden je postal Wiener schnitzel je bil cotoletto alla milanese. no kar je pa še najbolj pomembno; original je telečji in ne svinjski še manj pa piščančji ali puranji
    Baby Wiener schnitzel, nuggets, medaljončki
  1. meni najljubši so manjši koščki za max dva ugriza, ker dejstvo je da je poanta pohančkop prav skorja, no vsaj zame

    meso najprej narežemo na željene kose oz oblike, če so ti bolj všeč veliki zrezki, si naredi velike zrezke, če pa manjši pa majhne

  2. če boš delal telečje jih vseeno malo potolci

  3. začini jih po svojem okusu, sol, poper, vegeta, rdečaa paprika... ali pač že pripravljeno mešanico začimb za piščanca

  4. ali pač čili, sol, kajenski poper, poper...

  5. na krožnik vsujemo drobtine, sezam in parmezan

  6. dodamo še grobe ali panko drobtine, ter vse skupaj dobro premešamo

  7. jajcu dodamo smetano ali mleko, dodamo gorčico, pacelni prašek 

  8. za hot varianto pa še sriracho ali drugo pekočo omako

  9. no pol pa spet svizec, najprej v moko, pa v jajčka

  10. pol pa še drobtine

  11. ker vedno zamešam keri so pekoči keri pa ne, sem začel drobtinam za pekoče dodajati črn sezam, pa se ne more več zamešat

  12. no zdej pa sam še olje segreješ na 170, če ne veš kdaj, vržeš  kakšno drobtino noter al pa vilico pomočiš v jajce in daš notri, ko se okoli pojavijo mehurči je ogreto

  13. cvreš počasi na zmerno visokem ognju do zlatorjave barve oz manj ali več pač po okusu

    zraven francoska al pa sladka čili omaka i n pa seveda pomfri

    holesterol bomo drugič rešval

Ključne besede: cotoletto alla milanese, Wiener schnitzel, dunajski zrezek