21.1. Pohančki telečji in piščančji
Opis
Po pripovedki je feldmaršal Joseph Radetzky von Radetz prinesel recept iz Italije na Dunaj leta 1857. Leta 2007 je jezikoslovec Heinz-Dieter Pohl lahko dokazal, da je bila ta zgodba izmišljena. Po Pohlu je jed prvič omenjena v povezavi z Radetzkym leta 1869 v italijanski gastronomski knjigi (Guida gastronomica d'Italia), ki je bila v nemščini objavljena leta 1871 kot Italien tafelt, in trdi se, da se je zgodba namesto tega nanašala na cotoletto alla milanese. Pred tem je bila zgodba v Avstriji neznana. Legenda Radetzky pa temelji na tej knjigi, ki trdi, da je grof Attems, adjutant avstrijskega cesarja Franca Jožefa I., dal obvestilo Radetzkega o razmerah v Lombardiji in v opombi ob robu omenil okusen telečji zrezek. Ko se je Radetzky vrnil, je cesar od njega osebno zahteval recept.
Variant je toliko kot hočeš, prav tako razpon mesa, čeprav original je teletina
No, da nam bo jasno; preden je postal Wiener schnitzel je bil cotoletto alla milanese. no kar je pa še najbolj pomembno; original je telečji in ne svinjski še manj pa piščančji ali puranji
Baby Wiener schnitzel, nuggets, medaljončki
-
meni najljubši so manjši koščki za max dva ugriza, ker dejstvo je da je poanta pohančkop prav skorja, no vsaj zame
meso najprej narežemo na željene kose oz oblike, če so ti bolj všeč veliki zrezki, si naredi velike zrezke, če pa manjši pa majhne
-
če boš delal telečje jih vseeno malo potolci
-
začini jih po svojem okusu, sol, poper, vegeta, rdečaa paprika... ali pač že pripravljeno mešanico začimb za piščanca
-
ali pač čili, sol, kajenski poper, poper...
-
-
na krožnik vsujemo drobtine, sezam in parmezan
-
dodamo še grobe ali panko drobtine, ter vse skupaj dobro premešamo
-
jajcu dodamo smetano ali mleko, dodamo gorčico, pacelni prašek
-
za hot varianto pa še sriracho ali drugo pekočo omako
-
no pol pa spet svizec, najprej v moko, pa v jajčka
-
pol pa še drobtine
-
ker vedno zamešam keri so pekoči keri pa ne, sem začel drobtinam za pekoče dodajati črn sezam, pa se ne more več zamešat
-
no zdej pa sam še olje segreješ na 170, če ne veš kdaj, vržeš kakšno drobtino noter al pa vilico pomočiš v jajce in daš notri, ko se okoli pojavijo mehurči je ogreto
-
cvreš počasi na zmerno visokem ognju do zlatorjave barve oz manj ali več pač po okusu
zraven francoska al pa sladka čili omaka i n pa seveda pomfri
holesterol bomo drugič rešval