20.11. Boranja s svinjskim mesom
Opis
Precej preprosta jed, ki se jo lahko skuha vnaprej, se jo pogreva ali zmrzne za dni ko nimamo časa kuhati.
sestavine
navodila za pripravo
-
Prijazna je tudi po pomivalcev saj se pripravi v enem loncu
Čebulo drobno narežemo, pražimo na olju zalijemo z vinom, dodamo nasekljano zeleno, solimo, popramo, dodamo še na kolobarje narezano korenje, pražimo cca 7 min da čebula postekleni in dodamo nastrgan česen da zadiši. Če želimo posujemo 1čž sladkorja po korenju in čebuli da karamelizira, če ne pa dodamo na kocke narezano meso in ga med občasnim mešanjem popečemo po vseh straneh cca 5 min
-
Medtem lahko pripravimo fižol, če uporabljamo svežega, ga očistimo in narežemo na primerno velike kose, če uporabljaš zmrznjenega in ga nisi prej odtajal, ga na hitro zavri, odstavi in odcedi. Če uporabljaš kuhanega v pločevinki imaš pa čas za malo pivo.
-
Ko je meso lepo popečeno dodamo mleto papriko in mezgo, dobro premešamo malo popražimo, pazimo da ne zažgemo in zalijemo z jušno osnovo. Dodamo še pelate, lovor, timijan in peteršilj.
-
Če imaš sveži fižol ga dodaš, drugače ne in kuhljaš na malem ognju cca 30 min. sedaj dodaš kuhan fižol in kuhljaš še 10 min. sedaj bi moral biti surov fižol že kuhan, kuhan pa že dovolj pregret, da je primerno za serviranje.
-
Zraven postrežeš lahko tudi pire, meni pa je najboljši sveži kruh in žlica zenfa.