Print Options:

20.10.Vitello tonnato, teletina s tunino omako

Način priprave
Kuhinja
Težavnost Beginner
Time
Čas priprave: 5 mins Čas kuhanja: 2 hrs Dodatni čas: 2 hrs Skupni čas: 4 hrs 5 mins
Porcij 4
Description

Sicer naj bi bila to hladna jed, ampak meni se odlično poda topla s praženim krompirjem

sestavine
  • 1 kilogram telečje stegno (lahko goveje)
  • 1 kos korenje
  • 2 kos čebula
  • 0.5 kos steblo zelena
  • 3 strok česen
  • 2 list lovor
  • sol, poper zrna
  • 0.5 kos por
  • 1 rezina zelena gomolj
  • 1 rezina koleraba gomolj
  • 2.5 deciliter belo vino
  • tunin preliv 1.
  • 160 gramov tuna iz konzerve
  • 2 kos kuhano jajce
  • 4 kos inčun (ali 1ž pasta inčunov)
  • 2 strok česen
  • 3 žlica kapre (plus za dekoracijo)
  • beli poper
  • 2 žlica jabolčni kis (ali limonin sok)
  • peteršilj
  • drobnjak
  • 1 deciliter olivno olje
  • jušna osnova
  • tunin preliv 2.
  • 4 žlica majoneza
  • 3 žlica kapre
  • 4 kos inčun
  • 160 gramov tuna iz konzerve
  • 2 ž limonin sok
  • jušna osnova
  • peteršilj
  • serviranje
  • rdeča čebula
  • kapre
  • peteršilj sveži
  • čili
navodila za pripravo
  1. Najprej jušna osnova, najbolje en dan prej

    v primerno posodo namečemo vso zelenjavo in meso

  2. zalijemo najprej samo z vinom in če imamo čas, pustimo marinirati vsaj eno uro, potem dodamo še vodo da pokrije meso in damo kuhat kot juho, na minimalno brbotanje

    Čas kuhanja je odvisen od kvalitete mesa, za govedino bo precej več kot za teletino, najhitreje pa bo pljučna, ki pa jo je pomoje za to jed škoda.

    Meso mora biti mehko, ne sme pa razpadati

  3. ko je meso kuhano, ga vzamemo ven, pokrijemo s folijo in damo vsaj za 2 uri v hladilnik.

    Če boš delal toplo verzijo, pa meso pusti v juhi na toplem

  4. tunin preliv
  5. v sekljalnik damo vse sestavine za preliv 

  6. zmešamo do gladkega, po potrebi malo zalijemo z jušno osnovo

  7. ohlajeno meso zelo tenko narežemo, prelijemo z omako ter dodamo kapre in posujemo s peteršiljem in drobnjakom

  8. če si za toplo verzijo, pa postrezi s pire krompirjem ter kuhano zelenjavo ali pa s praženim krompirjem

Ključne besede: teletina s tunino omako, vitello tonnato, surf n˝ turf