Print Options:

19.8.Rižella z morskimi sadeži in chorizo

Način priprave
Kuhinja
Vrsta jedi
Težavnost Intermediate
Porcij 4
Description

Vrhunska jed, ni ne rižota ne paella, riž se dela po sistemu paelle, morski sadeži pa so posebej pečeni in dodani na koncu. Za piko na i sta dodana še chorizo in aioli.

Še najpomembnejša pri tej hrani se mi zdi jušna osnova, zato če se le da pripravite morsko, če ne gre drugače bo šlo tudi z zelenjavno, ne bo pa tako dobro.
    jušna osnova 1,5 l
  • 2 ž olivno olje
  • 1 kos čebula rjava
  • 1 kos čebula rdeča
  • 1 dcl vino
  • 1 kos korenje
  • peteršilj (stebla)
  • 1 steblo zelena
  • 0,5 kos paprika
  • 2 kos paradižnik (čimbolj zrel)
  • 1 čž origano
  • 1 ščep žafran
  • sol, poper
  • oklepi kozic, ribje glave
  • 1,5 l voda
  • riž
  • 3 ž olivno olje
  • 2 čž mleta paprika
  • 0,5 čž dimljena mleta paprika
  • 4 strok česen
  • 400 g riž za paello (lahko arborio)
  • aioli
  • 2 ž majoneza
  • 1 strok česen
  • obloga
  • kozice
  • lignji
  • sipe
  • dagnje
  • chorizo
navodila za pripravo
    jušna osnova
  1. Najprej jušna osnova,

    Za jušno osnovo imamo več variant, lahko jo kupimo v bolje založenih trgovinah, lahko jo pripravimo sami ali pa kombiniramo kot sem jaz. Ko smo kuhali muzgavce za solato ali pa predkuhali hobotnico za hobotnico s polento, sem tekočino dal v lončke in zamrznil prav s tem namenom, žal pa sem jo imel premalo, tako da sem dokupil še škampovo osnovo.

    Kljub vsemu sem še vedno popražil čebulo dodal vino, česen, korenje, papriko, peteršilj, paradižnik, origano, žafran, zalil z juho muzgavcev, škampovo osnovo, prilil še 0,5 l vode in pokuhal 30 min na majhnem ognju, pazimo da imamo na koncu 1,5l tekočine.

  2. Če se lotimo delati osnovo sami, je zelo podobno. Odvisno od tega kaj želiš imeti na koncu gor, boš slabše dele teh sestavin dal v osnovo. Torej, če boš imel gor škampe in školjke dodaš glave in oklepe od škampov, če so ribe ribje glave in repe, lahko rep od ugorja, oz. vse kar se uporablja za brodet.

    Čebulo narežemo na tanke lističe, če jo želimo iz osnove naloviti in dati v riž, če ne jo narežemo na četrtine. Na olivnem olju posteklenimo čebulo, dodamo česen, pazi da ne zažgeš, po želji dodamo čili, če uporabljaš ribe oz. škampe narezano korenje, papriko, stebla peteršilja, paradižnik, origano in žafran ter zalijemo z 1,6 l vode ter počasi kuhamo 30 min.

  3. riž
  4. No sedaj je pa fajn če imaš posodo za paello 34 cm, drugače pa drugo posodo s takim premerom. Poanta je da je riž razporejen sorazmerno na tanko, nič ne mešamo in če si taprav se spodaj naredi lepa skorijca, če pa ne se pa zažge.

  5. Na 2 žlici segretega olivnega olja stresemo 2 čž mlete paprike + ½ čž dimljene paprike, mešaš pazi da ne zažgeš, naribaš česen, zadiši, streseš riž lepo premešaš, postekleniš in začneš zalivati  z jušno osnovo.

  6. Hudo fajn je če imaš površino ognja enako veliko kot je posoda, ker se drugače neenakomerno kuha in je velika verjetnost da se ti na sredini zažge na krajeh pa riž ne bo kuhan. 

  7. Na embalaži riža pogledamo čas kuhanja, polovico časa kuhamo na zmernem ognju nepokrito brez mešanja.

    Po tem času ogenj še zmanjšamo na min in prav tako nepokrito brez mešanja kuhamo do konca. Pazi na ogenj da spodaj ne bo zažgano, odstavimo in pokrijemo, če še nimamo pripravljenih morskih sadežev.

  8. odstavimo in pokrijemo, če še nimamo pripravljenih morskih sadežev

  9. morski sadeži
  10. Med čakanjem, da se skuha naredimo alioli in v ločeni ponvi popečemo morske sadeže, ki jih prav tako potresemo z nekaj mlete paprike

  11. Na koncu na suhi ponvi-obrišemo olje, hitro popečemo chorizo( narezan na  1cm kolobarje).

    če nisi komplikator kot sem jaz - ne maram lignjev, potem daš vse dobrote na riž in vse skupaj postrežeš z aliolijem, verjemi. da res paše zraven.