Print Options:

18.7. Filane paprike v paradižnikovi omaki

Ratings 5 from 1 votes
Način priprave
Kuhinja ,
Vrsta jedi
Težavnost Beginner
Porcij 4
Description

Stuffed peppers

sestavine
    nadev
  • 1 kos čebula
  • 1 pest riž
  • sol, poper
  • kajenski poper
  • 1 deciliter belo vino
  • 1 kos jajce
  • 2 strok česen
  • 15 gramov panceta
  • 1 žlica peteršilj
  • 400 gramov mleto meso (po tvojem izboru)
  • embalaža
  • 8 kos paprika babura (lahko tudi druge ali bučke)
  • omaka
  • 1 kos čebula
  • 2 strok česen
  • 1 deciliter belo vino
  • 800 gramov pelati (velika pločevinka)
  • 2,5 deciliter goveja jušna osnova (lahko tudi zelenjavna)
  • 1 žlica paprika mleta
  • 1,5 žlica sladkor
navodila za pripravo
    embalaža
  1. ko je sezona babur, je to ena najpogostejše pripravljanih jedi

    Paprike so lahko babure, rdeče, zelene, rumene, tudi bučke, kar pač imaš pri roki oz za porabit, zame so itak neužitne, pač nujnopotrebno zlo, da nekam meso stlačiš. No pa mal okusa dodajo, al pa mal več, normalni jih pa celo pojedo.

     lahko je katerakoli paprika, morda ne rog, ki je preveč koničast. dejansko pazi le da ima dno čimbolj ravno, pa da niso previsoke, bo v loncu manj težav. no pri meni so bile na razpolago tudi bučke, ki jih žena obožuje, pa sem naredil kombinacijo. če so ti bučke pri srcu izdolbljeno meso vmešaj v nadev ali pa vsaj v omako.

    Papriko na vrhu odrežeš, če želiš da bo hudo lepo zgledal na krožniku se potrudi in lepo izreži vrh in ga potem uporabiš kot pokrovček. Če je dno hudo neravno, ga malček odreži da bo bolj raven, sam pazi da ne boš luknje naredil. 

    če boš uporabil bučke, vzami bolj debulušno, jo nareži na primerno visoke, da ti lepo sede v posodo in s pomočjo žlice izdolbi sredico, pustiš cca 5mm roba.

  2. nadev

    Čebulo na drobno naseckamo, solimo, popramo, dodamo malo kajenskega. Na olju vse dobro prepražimo zalijemo z vodo in belim vinom, v mojem primeru Malvazijo, ker smo pač v Puli. Pražimo do mehkega, dodamo panceto ter česen popražimo, dodaš  peteršilj če je suh, svežega pa direktno v meso istočasno do polovice skuhamo riž, odstavimo, oboje shladimo

  3. Meso stresemo v posodo v kateri bomo vse sestavine zmešali, dodamo sol, poper po okusu, dodaš jajce, če ti je popražena čebula s panceto pregroba jo še dodatno sesekljaš preden dodaš mesu   , 

  4.  mesu dodaš še riž vse skupaj dobro premešaš in začneš polnit paprike -  

  5. Paprike zlagaš eno do druge tako, da je meso na vrhu, da ne izugubiš mesa med kuhanjem, ker moraš med kuhanjem nežno premešati daa se ti ne prime oz zažge. Kuhaš na minimalnem ognju glih tolk da brbota, čas pa prilagodiš sebi oz gostom, koliko mora biti kuhan riž-zame na zob.

    Pa dober tek

     

    p.s. naslednji dan so še boljše, če jih ne poješ daj v skrinjo, za enkrat ko ne bo časa kuhati

    Zraven mi najbolj paše sveži beli kruh-bobuli ali banane, najbolj nezdravo, lahko tudi eden izmed pirejev če ti paše, lahko pa tudi bistveno bolj zdrav kruh od sosede Mire, str….., pa še solato če rabiš

Ključne besede: polnjene paprike, Stuffed peppers,