Print Options:

17.7. Sardele na  šavor – Sarde in saor

Način priprave
Kuhinja , ,
Vrsta jedi ,
Težavnost Intermediate
Time
Čas priprave: 30 mins Čas kuhanja: 15 mins Dodatni čas: 24 hrs Skupni čas: 24 hrs 45 mins
Porcij 4
Description

Beneška jed "sarde in saor". Saor je beneški izraz za aromo, ki se uporablja za označevanje preliva iz kisa in čebule, ki so ga beneški ribiči prvotno uporabljali za ohranjanje svojih zalog.

sestavine
    sardele
  • 750 g sardele (lahko inčuni)
  • olivno olje
  • koruzna moka
  • marinada
  • 3 kos čebula
  • 1 kos korenje
  • 4 strok česen
  • sol, poper
  • čili
  • 2 dcl belo vino
  • 2 dcl vinski kis
  • 1-3 dcl jušna osnova, ribja zelenjavna (lahko voda)
  • 1 ž peteršilj
  • 3 list lovor
  • 1 ščep rožmarin
  • 1 ž kapre
navodila za pripravo
  1. Če imaš možnost vzami namesto sardel inčune, jih je nekoliko težje dobiti, je pa meso bistveno bolj kompaktno, ni lusk…

    Sardele najbolše da kupimo že očiščene, če pa ne jih tudi ni prav težko očisti.

    Odstranimo luske, odrežemo glave, odstranimo drobovin, operemo. Ribo postavimo s trebuhom na delovno površino, jo z vrha pritisnemo, da jo sploščimo, obrnemo in odstranimo kost

  2. Ribe solimo popramo, lahko tudi čili če želiš, sam ga dam v marinado, odvisno koliko pekoče želiš imeti.

  3. Povaljaš jih v moki, lahko navadni, meni je ljubša koruzna, jih otrseš

  4. vržeš v vroče olje tako da je vsaka zase in hitro popečeš na obeh straneh

  5. Ko vse popečeš odliješ odvečno olje, 2-3 žlice postiš v ponvi in dodaš čebulo, korenje, peteršilj, zeleno,  soliš popraš, čili po želji, pržiš 2-3 minute, zaliješ z vinom, kisom in vodo, vodo dodaš po okusu, za bolj kislo kombinacijo je 1 dcl dovolj, dodaš lovorov list, rožmarin in  pokuhaš 2 min.

  6. korenje, peteršilj, zeleno,  soliš popraš, čili po želji, pržiš 2-3 minute, zaliješ z vinom, kisom in vodo, vodo dodaš po okusu, za bolj kislo kombinacijo je 1 dcl dovolj, dodaš lovorov list, rožmarin in  pokuhaš 2 min.

  7. ribe zložiš v keramično ali stekleno posodo, nikakor pa ne kovinsko ali plastično, zaliješ z vrelo mešanico, če ribe niso povsem pokrite s tekočino hitro zavreš še potrebno količino tekočin v enakem razmerju, ohladimo, pokrijemo s folijo. Zdej pa za dva dni v hladilnik, pol pa jest- men nikol ne rata dva dni čakat, zdrži pa potem vsaj tri dni, več pa pri meni nikoli ne dočaka.

Ključne besede: sardele