Zelo verjetno ta jed izvira it Turčije, saj turško sarma pomeni zavit, je pa zelo razširjena jed z variacijami od vrste mesa do ovoja in same vsebine oz mešanice.
Men sicer niso glih neki, ampak mal je mraz prtisnu pa je menda treba kej zelja zaužit, no mene privlači edino vsebina, pa kajla kruha zraven pa se da preživet.
Čebulo drobno sesekljamo in jo na masti pražimo, solimo, zalijemo z vinom, notri nastrgamo korenje
ko vino povre naribamo česen in ko zadiši dodamo mleto meso po tvoji želji-običajno mešano, dodamo na drobne kockice narezano panceto. Če ima panceta kožo, jo odrežemo in celo vržemo v lonec za okus.
Dodamo še riž, kolikor ga pač želiš, eni imajo raje več riža notri eni pač manj, ga hitro popražimo da postekleni in se v celoti obda z maščobo. zalijemo z cca 2 dcl vode, še bolje z jušno osnovo, da se bo riž delno lahko skuhal, potresemo s peteršiljem in mleto papriko, če želiš lahko dodaš kanček pekoče paprike ali kajenskega popra. Ko riž popije vso vodo ugasnemo ogenj še enkrat dobro premešamo, preverimo okus in po potrebi dosolimo in popramo, odstavimo in ohladimo.
Zeljne liste ločimo od glave, če nas kislost moti jih speremo in izrežemo trdi del.
izrežemo trdi del.
Z žlico nabuhamo orng velik file de bo kej za ugriznt de ne bo sam zele,
pol pa isto ke pr spomladanskih zvitkih svizec zavije rolco
pa če je treba z zobotrebcem na koncu zašiješ.
v isti posodi ke si prej delal mešanico za nadev zdaj dodaš še žlico masti, narezano čebulo, jo popražimo, potresemo z mleto papriko, hitro mešamo da se nam ne zažge in za kratek čas odstavimo da vse skupaj zložimo.
Na dno damo izrezke od listov, nannje začnemo zlagati sarme, vmes pa dodamo če kose prekajenih reber in narezanega zelja.
Na koncu vse skupaj zalijemo z vodo, dodamo lovorova lista in nekaj zrn popra in na zmernem ognju kuhamo cca 30 minut.
Zraven ponudimo krompir v kosih ali pire krompir, obnese pa se tudi samo dober kos kruha ali dva, belega ali črnega. Pa če kaj ostane, ne meči proč, naslednji dan je še boljša, lahko pa gre tudi v skrinjo.