Print Options:

17.10. Lazanja mešana – [laˈzaɲɲa];

Kuhinja
Vrsta jedi
Težavnost Intermediate
Time
Čas priprave: 45 mins Čas kuhanja: 45 mins Dodatni čas: 5 mins Skupni čas: 1 hr 35 mins
Temperatura kuhanja 180  °C
Porcij 3
Description

Najstarejše besedilo o lazanji se pojavi leta 1282

Lazanja, lazanja, meni vrhunska Italijanska jed, pač malo drugače pripravljeni makaroni, ok testenine, z bognese omako.
    omaka
  • 1 ž svinjska mast
  • 2 kos čebula
  • 5 strok česen
  • 0,5 kos por
  • 1 kos korenje
  • 10 cm steblo zelena
  • 5+ dag slanina
  • sol,poper
  • 1 čž origano
  • 1 čž bazilika
  • 1 pločevinka mala pelati
  • 1 ž paradižnikova mezga
  • 1+1 dcl rdeče vino
  • 1 dcl mleko
  • 2 list lovor
  • bešamel
  • 1 kos čebula
  • 1 list lovor
  • 2 ž maslo
  • 2 ž moka
  • 500 ml mleko
  • 1 ščep muškatni orešček
  • sol, beli poper
  • 250 g lazanja listi
  • 100+ g mozzarella
  • 40+ g parmezan
  • dodatki
  • olive
  • šampinjoni
  • por
  • paprika
Lazanja so testenine, z bognese omako. Ja tako ji pravimo mi neznalci, drugače je pravilno Toskanski ragu ! konec koncev pa nima veze, sam da je dobr, a ne.
  1. Najprej narežemo vso zelenjavo, na svinjski masti ali olju pražimo čebulo, jo solimo in zalijemo z vinom, dodamo naribano korenje in zeleno (to troje skupaj je soffritto), narezan por, pražimo do mehkega.

  2. Dodamo česen da zadiši, dodamo še meso, mešamo in pražimo da je lepo popečen z vseh strani. Dodamo vino in počakamo da izpari, nato dodamo še mleko in počakamo da izpari, nato pa dodamo še mezgo, jo vmešamo in dodamo še pelate, če nas motijo kosi, jih prej zmiksamo. Dodamo še začimbe sol, poper, baziliko, origano in lovor, ter na majhnem ognju kuhamo 30 min. če je na koncu omaka preveč tekoča, povečamo ogenj, da voda izpari.

  3. V tem času ko se omaka kuha se lotimo priprave bešamela. Če hočeš res pravi italijanski bešamel vzami kozico in vanjo nalij mleko, dodaj olupljeno in na polovico prerezano čebulo in še lovorjev list in počasi zavri. V drugi kozici hitro raztopimo maslo, pazimo da se ne zažge-lahko za trenutek tudi odstavimo. V stopljeno maslo začnemo postopno vmešavati moko, ves čas močno mešamo, da ne nastanejo grudice ampak lepa masa,

  4. v  katero začnemo počasi vlivati mleko in zdej res hitro mešamo, 

  5. najbolje z metlico, da nastane lepa tekoča zmes brez grudic, dodamo še sol, poper in muškatni orešček in na zmerno visokem ognju mešamo cca 5 min da se začne zgoščevati.

    po želji lahko že v bešamel vmešamo nekaj parmezana za intenzivnejši okus

  6. Poiščemo primeren steklen ali keramični pekač, na dno nalijemo malo bešamela, nanj položimo prvo plast testenin. Glede na velikost oz globino pekača se odločimo ali bomo imeli 3 ali 4 plasti testenin, temu primerno razdelimo tudi mesni nadev in bešamel.

     

  7. Bešamel lahko tudi v kakšni vrsti izpustite in na meso naribate samo sir, lahko tudi oboje.

  8. V vmesne plasti si lahko dodate kar vam pač srce poželi oz je na zalogi v hladilniku. zame Gobe definitivno, por, olive narezane…

  9. Torej na hitro; testo, meso, bešamel, testo… in na koncu testo, bešamel in potresemo s parmezanom.

    Pečemo 30 min na 180 nato pa če 15 min na 220 da se lepo zapeče

    Zravn pa sam še eno paradajzovo solatko.

Ključne besede: Italija, lazanja, lasagne