Print Options:

16.9. Musaka z mesom in gobami

Kuhinja , ,
Vrsta jedi
Težavnost Intermediate
Porcij 4
Description

Večina različic temelji predvsem na praženih jajčevcih in paradižniku, običajno z mletim mesom, večinoma jagnjetino. Vendar pa grška različica vključuje plasti mesa in jajčevca, ki so dopolnjeni z bešamelovo (belo) omako in speče. 

Moderno grško različico je leta 1920 ustvaril grški kuhar Nikolaos Tselementes, ki je bil usposobljen v Franciji. Klasičen recept ima tri plasti, ki se ločeno kuhajo, preden se kombinirajo za končno peko: spodnji sloj narezanega jajčevca, ki se pari v oljčnem olju; srednji sloj mlete jagnjetine, rahlo kuhane s sesekljanimi  paradižniki, čebulo, česnom in začimbami (cimet, piment in črni poper); in zgornji sloj Béchamel omake ali slane kreme.

V Albaniji, Bolgariji, nekdanji Jugoslaviji  in Romuniji se krompir uporablja namesto jajčevcev,

sestavine
    priprava krompirja
  • 800 g krompir (cca 6 kosov)
  • voda za kuhanje
  • sol ali jušna kocka
  • priprava mesnega nadeva
  • 400+- g mleto meso (po izboru)
  • 1 kos čebula
  • 1 kos korenje
  • 10 cm steblo zelena
  • 2 ž olivno olje
  • 3 dcl jušna osnova
  • 1 dcl belo vino
  • 4 strok česen
  • sol, poper
  • 2 list lovor
  • 1 čž mleta paprika
  • 1 čž bazilika,
  • 1 čž origano
  • 1 ščep muškatni orešček
  • 1 ž peteršilj
  • 0,5 čž majaron
  • priprava gob
  • 250+ g gobe sveže (po izboru, lahko suhe ali zmrznjene)
  • 1 kos čebula
  • sol, poper
  • 1 ž peteršilj
  • bešamel
  • 6 ž maslo
  • 6 ž moka
  • 0,5 l mlačno mleko
  • 1 ščep muškatni orešček
  • 40+ g parmezan
  • trdi sir za ribanje
  • mozzarella
navodila za pripravo
  1. Krompir olupimo in narežemo na čimbolj enako debele rezine, da se bo enakomerno skuhal. Krompir ne skuhamo povsem do konca, nekje na ¾, toliko da gre vilica težko skozi, ker se bo do konca skuhal v pečici.Vodo v kateri kuhaš soliš, še bolje pa če dodaš jušno kocko. Količina krompirja je približna, če ti je všeč ga lahko zamenjaš z bučkami ali jajčevcem, ki ju prav tako narežeš na kolobarje, posoliš, namočiš v mleko za 30 min, potem pa hitro popečeš na olivnem olju, ohladiš in zlagaš namesto krompirja ali pa zamenjaš samo eno plast. 

  2. Če si v vodo za krompir dal jušno kocko jo ne zavrzi ampak uporabi za zalivanje mesa. Prav tako če uporabljaš suhe gobe, vodo od namakanja uporabi za zalivanje.

  3. Musako lahko pripravite tudi z ostankom bolognese omake, meni pač tak način ni všeč, pojem če je treba, imam pa raje tak način priprave. Prav tako je tukaj vključen klasičen bešamel, lahko ga pa naredite iz kisle smetane, jajc in mleka, zopet stvar okusa. Na koncu pa še sestavljanje, meni paše v vsaki plasti bešamel ali pa nariban sir, čeprav naj bi bil bešamel samo po vrhu.

  4. Čebulo in zeleno narežemo in na olju pražimo, dodamo naribano korenje, solimo in malo zalijemo z jušno osnovo, ko povre zalijemo še z vinom.

  5. Ko vino izhlapi in je čebula že dovolj popražena hitro dodamo nastrgan česen, da zadiši in  dodamo še mleto meso in ga med občasnim mešanjem  popečemo z vseh strani. 

  6. Medtem narežemo gobe po našem izboru, najbolje divje, pri meni so žal rjavi šampinjoni, nisem imel niti kakšnih v skrinji ali suhih da bi jih malo dodal, pa je bilo glih tako ok.
  7. Čebulo na olivnem olju solimo, ovenimo, dodamo narezane gobe in jih pražimo,  da spustijo vodo. Ko voda izpari jih po okusu začinimo s soljo in poprom ter peteršiljem

  8. Sedaj moramo pripraviti še bešamel, maslo raztopimo v globji kozici, pazimo da se nam ne zažge. Ko je stopljen dodamo moko in z metlico mešamo, da nastane lepa masa brez grudic, ogenj zmanjšamo, začnemo dodajati mlačno mleko in močno mešamo, da se nam ne pojavljajo grudice. Ko smo vmešali vse mleko, povečamo ogenj na srednje visok in še naprej mešamo, ko pa se začne gostiti odstavimo in vmešamo še parmezan ali sir po izboru, lahko pa tudi ne.

  9. Zdaj pa samo še najlepši del, sestavljanje, enako kot lego kocke, lahko po načrtu, lahko pa povsem po svoje.

    Če si želiš prihranit malo glavobolje, daj na dno pekača peki papir, če delaš v okroglem ali ovalnem, papir najprej dobro zmekčaj v žogico potem pa grelažje notri po vseh vogalih. Originalna musaka naj bi bila v treh plasteh. Na dno položimo krompir ali pač bučke,

  10. potresemo z gobami ali mesom ali pa obojim

  11. prelijemo še z bešamelom

  12. in ponovimo, krompirček, gobice, mesek,  bešamel in zaključni krompir ter bešamel in nariban sir in parmezan.

    Sir in parmezan na vrhu je bolje dodati malo kasneje odvisno tudi od tega ali imaš raje zapečen sir ali samo stopljen.

    damo v pečico segreto na 180 C za cca 40 min, če želiš bolj zapečeno na vrhu 10 min pred koncem pojačaj na 200C

  13. Delati sem moral dve verzije, ker baje medvedki ne jedo gob, v šoli so me sicer učili da jih imajo radi, ampak saj veste »kaj pa prfoksi vejo, če bi kej vedl nebi skoz sprašval«.

  14. Ena verzija je čist mesna, druga je kombinacija gob in mesa, pa ti povem da mesa nebi čist nič pogrešal. Bom pa še enkrat naredu uno verzijo z jajčevci za Barbaro.

  15. No sej vam je jasn, da na konc medvedek ni jedu ne ene ne druge, pa nč zato sm jo jest jedu dva dni. Yummy
Ključne besede: musaka