Danes poznamo preko 3000 sort krompirja, bele, rumene, rožnate, rdeče barve in vodene ter mokaste strukture. Barva krompirja pravzaprav nima nobene pomembnosti pri prehrambni vrednosti krompirja, ima pa bistveno vlogo pri tem, za katere jedi je primerna neka sorta krompirja.
krompir olupimo in narežemo, damo v lonec pokrijemo z vodo, solimo in pristavimo na ogenj in kuhljamo 15-20 min oz., da gre vilica z lahkoto skozi
mves stopimo maslo, mu dodamo mleko in smetano, pogrejemo, dodamo še muškatni orešček ter poper in sol
kuhan krompir odcedimo in mu dodamo parmezan ter polovico tekočine in začnemo miksati
tekočino dodajamo do željene gostote, preverimo okuse in postrežemo.
Če nam pire krompir ostane ga ne zavržemo, pripravimo njoke, krokete, svaljke ali ocvrte žogice
v pire namesto parmezana damo veliko žlico sveže naribanega hrena, izven sezone pa je prav tako dober iz kozarčka. Damo lahko več ali manj, odvisno od tega koliko je hren močen in koliko močan pire želimo,
no ta je noro dober, samo pazi da ne pretiravaš s tartufato, ker boš vse pokvaril. Če nimaš tartufate je prav tako izvedljivo z olivnim oljem v katerega so namočeni tartufi, dodamo zopet samo nekaj kapljic, še ena ugodna varianta pa je, da dodaš topljeni sir s tartufi, ali pa naribaš trdi sir s tartufi in se bo zaradi vročega krompirja lepo stopil in dal okus
meni je najljubši z drobnjakom, ti pa si dodaj drobno narezana želišča po svojem okusu: meta, mlada čebula- zeleni del, rožmarin res drobno nasekljan...
če nisi za zelene variacije, boš pa sigurno ocvirke čez potresel, ali hrustljavo popečeno in zdrobljeno panceto ali pa samo zabelil s stopljeno zaseko, omako ki ti je ostala od pečenke...
dodaš žlico ali več tebi najljubšega kajmaka, morda celo pikantnega
por na maslu popražiš do mehkega, soliš, popraš, zaliješ z nekaj mleka ali smetane od skupne količine, ki jo daš v pire in s paličnim mešalnikom zmiksaš ter vmešaš v pire
Če imaš raje koščke pora, potem ne zmiksaš