Gratinirane testenine s sirom so zapisali v 14. stoletju v italijanski kuharski knjigi Liber de Coquina, ki je vsebovala jed iz parmezana in testenin.
Prvi sodoben recept za makarone s sirom je bil vključen v knjigo Elizabeth Raffald iz leta 1769, The Experienced English Housekeeper. Raffaldov recept je za omako Béchamel s sirom cheddar – omako Mornay v francoski kuhinji –, ki jo zmešajo z makaroni, potresejo s parmezanom in zapečejo, dokler ne postanejo zlato rjave barve.]
v primerno veliki posodi zavremo vodo, notri stresemo testenine po izboru, dodamo olje, in solimo
skuhamo po navodilih na embalaži oz po svojem okusu
na olivnem olju pražimo čebulo, jo solimo, zalijemo z vinom, po potrebi še z vodo ali jušno osnovo
ko je čebula mehka, dodamo na lističe narezane gobe, pražimo, da spustijo vodo
ko voda povre preverimo okuse, po potrebi dodamo vegeto, sol in poper
na koncu dodamo še peteršilj, dobro prmešamo in odstavimo
v kozico damo maslo in ga na zmernem ognju stopimo, pazimo da ne porjavi
na stoljeno maslo naribamo česen, ga hitro zadišimo, dodamo moko in mešamo da nastane gladka pasta
počasi začnemo dolivati mlačno mleko in ves čas mešamo,da ne nastanejo grudice, dodamo muškatno orešček, solimo in popramo
povečamo ogenj, ves čas mešamo, da se ne prime, če bomo uporabili tartufato jo dodamo
mešamo toliko časa da se začne omaka gostiti, ugasnemo ali povsem zmanjšamo ogenj, dodamo sir in mešamo, da se v omaki raztopi
v primerno veliki posodi zmešamo testenine, gobe in preliv, dobro premešamo in zlijemo v primeren pekač, za 4 osebe je to cca 25x35x5 cm
v skodelici zmešamo parmezan in panko drobtine in mešanico posujemo po vrhu
vse skupaj damo v prej ogreto pečico na 1900C in pečemo cca 30 min oz toliko, da se na vrhu naredi zlato rjava skorijca