12.8. Pad kra pao – Phat Kraphao
Opis
Phat Kraphao - stir-fried holy basil (prepražena sveta bazilika), je popoln primer ravnovesja okusov tajske kuhinje, vključno s sladkim, slanim, pikantnim in slanim
sestavine
meso
omaka
riž
jajce
prik nam pla
Tipična tajska jed, malenkost posodobljena z dodatkom paprike ali stročjega fižola, ostrigine omake… dobiš jo praktično v vseh street foodih na tajskem, drugjepa pa je na prepoznavnosti dobila po reševanju otroške nogometne ekipe, ki jih je zalilo v jami in so si to jed zaželeli najprej ko so jih rešili.
priprava prik na pla omake
-
Najprej pripravimo prik nam pla, omako za zraven, ker na koncu ne bo časa. V šalico stisnemo limetin sok, dodamo ribjo omako, naribamo česen ter drobno nasekljamo čili, kolikor ga pač prenesemo, premešamo in damo na stran.
-
Šalotko drobno narežemo-lahko tudi navadno čebulo, v voku segrejemo olje, pražimo čebulo, zalijemo z vodo ali vinom, solimo-ne preveč ker je slana jušna osnova in sojina omaka.
-
Ko je čebula zmehčana, dodamo čili po okusu ter nastrgan česen, na hitro zadišimo, dodamo mleto meso po našem okusu, govedino, svinjino, mešano ali celo piščančje, dobro prepražimo, zalijemo z ustrezno jušno osnovo, govejo, piščančjo ali zelenjavno.
-
Medtem ko čakamo, da tekočina povre, pristavimo vodo za riž, ter ga skuhamo po navodilih na embalaži,
vmes v skodelici zmešamo ribjo, ostrigino ter sojino omako, vmešamo sladkor in dodamo še jušno osnovo, vse skupaj vlijemo na meso in dobro premešamo. Narežemo rdečo papriko na tanke rezine, če imaš rajši stročji fižol(nizki okrogli), pa fižol ali oboje, zmanjšaš ogenj, premešaš, tenstaš 2-3min odvisno ali je paprika ali fižol.
-
Hitro pristaviš še ponev in spečeš jajce na oko 1 za vsakega, rumenjak naj ostane tekoč. če je vse prav je riž kuhan, ga odcediš,
-
v meso samo še streseš dobro pest sveže bazile, dvigneš ogenj, hitro premešaš, da bazilika ovene.
-