11.6. Nasi goreng – fried rice

Porcij: 4 Težavnost: Intermediate
recept natisni
0 Dodaj med priljubljene
Indonezija; leftover rice
pinit
Težavnost: Intermediate
Porcij: 4

Opis

Zelo dobra takeaway al pa street food, ki pa je obenem še odlična jed za porabit včerajšnji riž, ki pa ima tudi nešteto izpeljank, bistvo nasi-ja pa je da je iz riža, medtem ko je bami pa iz rezancev.

sestavine

navodila za pripravo

  1. No če nimamo riža od prejšnjega dne se najprej lotimo priprave riža po navodilih z embalaže, je pa bolj primeren dolgozrnat riž kot pa tisti za rižote.

    Ko je riž skuhan ga odcedimo in damo hladiti.

  2. V voku ali globji posodi na olju začnemo pražiti narezano čebulo, jo solimo, nastrgamo korenje, zalijemo z vinom, ko povre dodamo nastrgan česen, da zadiši in dodamo na koščke narezana prsa. Mešamo, da se popeče z vseh strani. V posodici dobro zmešamo ribjo omako, sojino omako, paradižnikovo omako, ketjap manis, pasto iz kozic, poper, rjavi sladkor in sambal olek če ga uporabljamo. Če nimamo paradižnikove omake uporabimo  1 čž  mezge razmešane z 2 čž vode. 

  3. Ko imamo omako dobro premešano oz so sladkor, sambal olek in pasta kozic lepo raztopljeni v omaki, le to dodamo mesu in dobro premešamo, dodamo še kuhane kozice in zelje, če želimo premešamo in dodajamo riž po več žlic naenkrat in vdno mešamo toliko časa da se z omako enakomerno obarva. Ker smo dodali hladen riž, sedaj na zmernem ognju mešamo toliko časa da se riž lepo v celoti pregreje.

  4.  Če nimamo ocvrte čebule jo naredimo sami, narežemo čebulo na polmesece in jo povaljamo v moki, tako da razpade na posamezne lističe in jo ocvremo na vročem olju tako da postane hrustljava, vzamemo iz posode in odcedimo na brisački.

  5. Na koncu imamo spet dve verziji, če želimo spečemo jajca na oko in ga damo vsakemu enega na vrh, lahko pa naredimo jajčno omleto, jo razrežemo na trakove in jo vmešamo v riž. Na krožniku serviramo z narezano kumaro in paradižnikom, posujemo z ocvrto čebulo in arašidi.

Ključne besede: Indonezija, nasi goreng, riž

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja