Print Options:

11.2. Čufte / mesne kroglice s špageti

Kuhinja ,
Težavnost Beginner
Time
Čas priprave: 45 mins Čas kuhanja: 30 mins Skupni čas: 1 hr 15 mins
Porcij 4
Description

Obstaja veliko vrst mesnih kroglic, prav tako pa kako jih jemo, ta amerikanska varijanta je s špageti, maš pa tudi variante v sendviču, pa z belimi omakami, Grki jih imajo s kumarami, Švedi pa z grahom-katastrofa

Še posebej so priljubljene na območjih južne Italije, od koder se je večina italijanskih priseljencev v Združene države izselila, 

Zraven se vrhunsko poda pire krompir.
    Pražena čebula
  • 2 ž svinjska mast (ali olje)
  • 2 kos čebula
  • 6 strok česen
  • 1 dcl jušna osnova goveja
  • 1 dcl belo vino
  • 1 ž mleta paprika
  • žogice
  • 600 g mleto meso
  • 0,5 kos pražena čebula
  • 40 g parmezan
  • 2 kos jajce
  • 2 čž gorčica
  • 1 ž worchester omaka
  • 1 čž bazilika
  • 1 čž origano
  • 0,5 čž timijan
  • 1 ščep muškatni orešček
  • 1 ž peteršilj sveži
  • sol, poper
  • kajenski poper (po želji)
  • Omaka
  • 4 rezina prešana slanina
  • 0,5 kos pražena čebula
  • 10 cm steblo zelena
  • 1 pločevinka velika pelati
  • 1 čž bazilika
  • 1 čž origano
  • 0,5 čž timijan
  • peteršilj (stebla od prej)
  • 4,5 dcl jušna osnova (ali voda)
  • sol, poper
  • vegeta
  • 1 ž sladkor
  • 1 ščep muškatni orešček
  • 1 ž paradižnikova mezga
  • Špageti
  • 320 g špageti
  • parmezan
  • peteršilj
najprej pripravimo praženo čebulo, skupaj za omako in žogice
    Pražena čebula
  1. v posodo damo mast ali olje in na njej pražimo čebulo, solimo, zalijemo z vinom in po potrebi z jušno osnovo

  2. ko je čebula povsem mehka dodamo nariban česen, ga zadišimo in dodamo mleto papriko. dobro premešamo in hitro nekaj sekund popražimo, pazi da ne zažgeš in odstavimo

  3. Žogice
  4. v posodo dodamo mleto meso po izboru, najbolje mešano, če delaš samo goveje, dodaj kakšen jajček več, da ne bo prepusta masa.

    dodamo polovico pražene čebule in parmezan

  5. dodamo še vse začimbe, zenf in jajce, ter vse skupaj res  dobro premešamo, najlažje z rokami

  6. drobtine uporabimo grobe, dodajamo jih po potrebi, da osušimo maso, toliko da se ne prijemlje na roke.

    za nekaj časa postavimo na stran, da drobtine vpijejo odvečno vlago

    če bo masa premokra, boš težko naredil žogice, med kuhanjem pa lahko tudi razpadejo

  7. če si že delal arancine potem bo tole simpl, drugač pa tud ni pretežko

    roko si pomokaš,

  8. z žlico  zajameš maso in jo z njo na dlani  tudi potlačiš

     

  9. roko začneš zapirati, malo si pomagaš še z drugo roko in narediš kroglico

  10. povaljaš jo še v moki, navadni in jo daš v čakalnico

  11. v ponvi stopimo maslo z oljem

  12. dodamo žogice in jih z vseh strani lepo hrustljavo popečemo, -

  13. vse skupaj poberemo ven, no pa ne jih še takoj pojest, (čeprav ne vem zakaj ne)

  14. Omaka
  15. vmes smo imeli dovolj časa, da smo v posodi ponovno segreli drugo polovico čebule in popražimo še kose slanine

  16. ko je vse skupaj popraženo, zalijemo s pelati dodamo začimbe in premešamo

    ko so žogice popečene jih lahko prelagamo direktno v omako

  17. komaj brbotajoče kuhamo 30 min, malo pred koncem pristavimo še špagete, jih skuhamo po navodilih, serviramo na krožnik in potresemo s parmezanom in peteršiljem

  18. naslednjič ko bomo že malo bolj izkušeni, bomo pa špagete skuhali v omaki, da bodo še bolj okusni
Ključne besede: čufte, mesne kroglice, meatballs, špageti