11.2. Čufte / mesne kroglice s špageti
Opis
Obstaja veliko vrst mesnih kroglic, prav tako pa kako jih jemo, ta amerikanska varijanta je s špageti, maš pa tudi variante v sendviču, pa z belimi omakami, Grki jih imajo s kumarami, Švedi pa z grahom-katastrofa
Še posebej so priljubljene na območjih južne Italije, od koder se je večina italijanskih priseljencev v Združene države izselila,
Zraven se vrhunsko poda pire krompir.
Pražena čebula
žogice
Omaka
Špageti
najprej pripravimo praženo čebulo, skupaj za omako in žogice
Pražena čebula
-
v posodo damo mast ali olje in na njej pražimo čebulo, solimo, zalijemo z vinom in po potrebi z jušno osnovo
-
ko je čebula povsem mehka dodamo nariban česen, ga zadišimo in dodamo mleto papriko. dobro premešamo in hitro nekaj sekund popražimo, pazi da ne zažgeš in odstavimo
Žogice
-
v posodo dodamo mleto meso po izboru, najbolje mešano, če delaš samo goveje, dodaj kakšen jajček več, da ne bo prepusta masa.
dodamo polovico pražene čebule in parmezan
-
dodamo še vse začimbe, zenf in jajce, ter vse skupaj res dobro premešamo, najlažje z rokami
-
drobtine uporabimo grobe, dodajamo jih po potrebi, da osušimo maso, toliko da se ne prijemlje na roke.
za nekaj časa postavimo na stran, da drobtine vpijejo odvečno vlago
če bo masa premokra, boš težko naredil žogice, med kuhanjem pa lahko tudi razpadejo
-
če si že delal arancine potem bo tole simpl, drugač pa tud ni pretežko
roko si pomokaš,
-
z žlico zajameš maso in jo z njo na dlani tudi potlačiš
-
roko začneš zapirati, malo si pomagaš še z drugo roko in narediš kroglico
-
povaljaš jo še v moki, navadni in jo daš v čakalnico
-
v ponvi stopimo maslo z oljem
-
dodamo žogice in jih z vseh strani lepo hrustljavo popečemo, -
-
vse skupaj poberemo ven, no pa ne jih še takoj pojest, (čeprav ne vem zakaj ne)
Omaka
-
vmes smo imeli dovolj časa, da smo v posodi ponovno segreli drugo polovico čebule in popražimo še kose slanine
-
ko je vse skupaj popraženo, zalijemo s pelati dodamo začimbe in premešamo
ko so žogice popečene jih lahko prelagamo direktno v omako
-
komaj brbotajoče kuhamo 30 min, malo pred koncem pristavimo še špagete, jih skuhamo po navodilih, serviramo na krožnik in potresemo s parmezanom in peteršiljem
-
naslednjič ko bomo že malo bolj izkušeni, bomo pa špagete skuhali v omaki, da bodo še bolj okusni