Print Options:

11.01.Gobova omaka brez Smetane

Način priprave ,
Kuhinja
Vrsta jedi
Težavnost Beginner
Time
Čas priprave: 10 mins Čas kuhanja: 15 mins Skupni čas: 25 mins
Porcij 2
Description

Če ti niso pri srcu vsemogoče smetanove omake tako kot meni, je tole sigurno pravi recept zate.

Tudi za zgoščevanje ni nobene moke!
  • 2 ž olivno olje
  • 1 kos čebula
  • 2 cm zelena
  • 2 strok česen
  • 1 dcl belo vino
  • 250 g šampinjoni (jurčki in vse ostalo)
  • 1 ščep muškatni orešček
  • 1 ščep majaron
  • 2,5 dcl jušna osnova
  • sol, poper
  • vegeta
  • peteršilj
res se izogibam smetanovim omakam, al pa zgoščevanju z moko
  1. gobe narežemo na lističe ali če ti bolj paše na četrtine

  2. Na olje vržemo čebulo in zeleno, solimo, popramo, zalijemo z vinom, po potrebi še z vodo,

    ko je čebula mehka, dodamo še česen, ga hitro zadišimo in dodamo narezane gobe

  3. Počakamo da gobe spustijo vodo, dodamo peteršilj, kot ga pač preneseš

    V tole nism dodal nič čilija, če pa res ne morš brez njega, ga pač dodaj.

  4. ko voda povrein se gobice začnejo barvati, dodamo jušno osnovo in začinimo z majaronom, poprom in oreščkom, na zmernem ognju kuhljaš cca 5 min, da tekočina nekoliko povre

    pazi pa na muškatni orešček in majaron, da ne pretiravaš ker sta precej močna in lahko hitro vse povozita.

  5. če slučajno zraven delaš goveje zrezke, dodaš v gobe še nekaj omake od zrezkov

  6. na koncu s paličnim mešalniko delno zmiksaš omako, najlažje je da daš 1/4 ali 1/3 omake v visoko mešalno posodo, zmiksaš in vrneš v preostalo omako, če je še prredka ponoviš postopek, če pa si naredil pregosto malo zalij z vodo ali jušno osnovo

    preveri še okuse, poper in vegeta in to je to

Ključne besede: gobe, omaka