Print Options:

10.3 Bolonjski zrezek s pirejem

Način priprave
Kuhinja
Vrsta jedi
Težavnost Beginner
Time
Čas priprave: 20 mins Čas kuhanja: 20 mins Skupni čas: 40 mins
Temperatura kuhanja 170  °C
Porcij 4
Description

če si ljubitelj zrezkov takšnih in drugačnih moraš obvezno na seznam dodati tudi tega, po drugi strani zakaj ne, še posebej če so ti ostali dunajski oz milanski, pa jim drug dan med pogrevanjem dodaš še pršut pa sir pa je

sestavine
    šnicle
  • 4 kos svinjski zrezek (večji)
  • sol, poper
  • kajenski poper
  • jajce
  • fine drobtine
  • moka
  • 8 rezine pršuta
  • parmezan v kosu (lahko drugi topljivi sir)
  • pire
  • 8 kos krompir
  • 50 g maslo (stopljeno)
  • 0,5 dcl mleko (ali več)
  • 0,5 dcl sladka smetana (ali več)
  • sol, beli poper
  • 1 ščep muškatni orešček
navodila za pripravo
    šnicle
  1. meske dobro pretepemo, res dobro, najboljše da se lotiš takrat ko te tvoja ljubezen razjezi

  2. soliš, popraš, po želji pa kajenskega al pa čili

  3. pripraviš za klasično pohanje, na en krožnik moko, v drugem stepeš jajce z malo mleka, na tretjem drobne drobtine

  4. odvečne drobtine otreseš in daš na kraj

  5. v ponvi segreješ olje na 160-1700C, počasi pečeš do zlato rumene barve, obrneš, pa še tle lepo ocvreš

  6. vse daš ven na brisačko da se odtečejo, upam da ti je ratal tko ke men, da je napihnjen in so drobtine odstopljene od mesa, to naj bi bilo po CHEFOVO merilo za pravi viner šnicl

  7. v drugo ponvev položimo pečene zrezke

  8. čez položimo pršut

  9. in sir po želji

  10. damo na precej vročo ploščo in pokrijemo s pokrovko, ko je ponev že dobro segreta, dodaj žlico ali dve jušne osnove ali vode in takoj pokri, tako da se ustvari para in se bo lažje ssir stopil

    vode ne dajaj na hladno ponev ker ti bo stekla pod meso in zmehčala skorjo

  11. ko je sir stopljen postrežemo

  12. pire
  13. krompir olupiš in daš kuhat, vodo soliš, ko gre vilica (cca 20 min) z lahkoto skozi odstaviš in odcediš

  14. priliješ stopljeno maslo, ter najprej polovico toplega mleka in smetane sobne temperature, dodaš še muškatni orešček ter sol in poper po okusu

    zalivaj po svoji želji, odvisno je seveda tudi od krompirja, zato piše samo polovico, meni je všeč bolj gladek, enim je dovolj že samo, da je zmečkan in pretlačen, ti pa si ga pripravi po svoji želji

    za ostrejši okus pa dodaš žlico ali dve hrena, lahko zmelješ mlado čebulo z nekaj kapljami olivnega olja in vmešaš v pire, lahko si popečeš panceto in jo nadrobiš gor, posuješ s svežo ocvrto čebulo ( narežeš na lunce, razdrobiš, povaljaš v moki in ocvreš v olju) ali pa potreseš z ocvirki

    pa verjetno je še kakšna okusna varijanta

Ključne besede: Italija, zrezek, bolonjski