10.3 Bolonjski zrezek s pirejem
Opis
če si ljubitelj zrezkov takšnih in drugačnih moraš obvezno na seznam dodati tudi tega, po drugi strani zakaj ne, še posebej če so ti ostali dunajski oz milanski, pa jim drug dan med pogrevanjem dodaš še pršut pa sir pa je
sestavine
šnicle
pire
navodila za pripravo
šnicle
-
meske dobro pretepemo, res dobro, najboljše da se lotiš takrat ko te tvoja ljubezen razjezi
-
soliš, popraš, po želji pa kajenskega al pa čili
-
pripraviš za klasično pohanje, na en krožnik moko, v drugem stepeš jajce z malo mleka, na tretjem drobne drobtine
-
odvečne drobtine otreseš in daš na kraj
-
v ponvi segreješ olje na 160-1700C, počasi pečeš do zlato rumene barve, obrneš, pa še tle lepo ocvreš
-
vse daš ven na brisačko da se odtečejo, upam da ti je ratal tko ke men, da je napihnjen in so drobtine odstopljene od mesa, to naj bi bilo po CHEFOVO merilo za pravi viner šnicl
-
v drugo ponvev položimo pečene zrezke
-
čez položimo pršut
-
in sir po želji
-
damo na precej vročo ploščo in pokrijemo s pokrovko, ko je ponev že dobro segreta, dodaj žlico ali dve jušne osnove ali vode in takoj pokri, tako da se ustvari para in se bo lažje ssir stopil
vode ne dajaj na hladno ponev ker ti bo stekla pod meso in zmehčala skorjo
-
ko je sir stopljen postrežemo
pire
-
krompir olupiš in daš kuhat, vodo soliš, ko gre vilica (cca 20 min) z lahkoto skozi odstaviš in odcediš
-
priliješ stopljeno maslo, ter najprej polovico toplega mleka in smetane sobne temperature, dodaš še muškatni orešček ter sol in poper po okusu
zalivaj po svoji želji, odvisno je seveda tudi od krompirja, zato piše samo polovico, meni je všeč bolj gladek, enim je dovolj že samo, da je zmečkan in pretlačen, ti pa si ga pripravi po svoji želji
za ostrejši okus pa dodaš žlico ali dve hrena, lahko zmelješ mlado čebulo z nekaj kapljami olivnega olja in vmešaš v pire, lahko si popečeš panceto in jo nadrobiš gor, posuješ s svežo ocvrto čebulo ( narežeš na lunce, razdrobiš, povaljaš v moki in ocvreš v olju) ali pa potreseš z ocvirki
pa verjetno je še kakšna okusna varijanta